У Шотландії в коробці для сигар знайшли загублений єгипетський артефакт, якому 5 тисяч років

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Давно загублений єгипетський артефакт — шматок кедру — знайшли в коробці для сигар у шотландському місті Абердін. Імовірно, його використовували 5 тисяч років тому під час будівництва піраміди Хеопса.

Про це повідомила пресслужба Університету Абердіну.

У 1872 році інженер Вейнман Діксон знайшов цей шматок кедру в піраміді — усередині камери Королеви. Це перша знахідка такого роду. Також він знайшов мʼяч і гак, наразі вони зберігаються у Британському музеї. Шматок кедра університету подарували у 1946 році, але відтоді його не могли знайти. Помічниця куратора музею Абір Еладані знайшла його випадково в коробці для сигар, коли оглядала речі з азійської колекції університету — виявилось, він просто лежав не в тій колекції.

«Я археолог і працювала на розкопках в Єгипті, але ніколи не могла уявити, що саме тут, на північному сході Шотландії, я знайду щось настільки важливе для спадщини моєї країни. Це лише невеликий фрагмент дерева, який зараз складається з декількох частин, але це дуже важливо, враховуючи, що це один з трьох предметів, які знайшли всередині Великої піраміди», — розповіла Еладані.

University of Aberdeen

Дослідниця зазначила, що колекції університету величезні — налічують сотні тисяч одиниць, тому шукати шматок кедру було все одно, що шукати голку в стозі сіна.

Нещодавно дослідники отримали результати, які показують, що цей шматок кедра може бути датований 3341—3094 роками до нашої ери. Це підтверджує теорію про те, що реліквії Діксона використовували при будівництві Великої піраміди. До цього науковці не виключали, що предмети в піраміді залишили інші дослідники.