«Опіоїдна» епідемія у США: фармацевтична компанія Purdue Pharma погодилась виплатити ще $4,28 млрд

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
«Опіоїдна» епідемія у США: фармацевтична компанія Purdue Pharma погодилась виплатити ще $4,28 млрд

Erik McGregor / LightRocket via Getty Images

У США компанія-виробник знеболювального Purdue Pharma подала план реструктуризації. Його мета — ліквідувати стару компанію і створити нову, що буде боротись з опіоїдною кризою у країні. У рамках цього ж плану компанія погодилась збільшити розмір виплат для врегулювання позовів на $4,28 млрд.

Про це йдеться у пресрелізі компанії.

Ці кошти будуть на додачу до $225 мільйонів, які раніше виплатила компанія для врегулювання цивільних позовів. Тобто, загальна сума виплат становить $4,5 мільярда. Ця сума на $1,5 мільярда більша, аніж попередньо узгоджена — у 2019 році досягли домовленість про виплату $3 мільярдів. Гроші будуть виплачуватися готівкою протягом девʼяти років.

Крім того, члени сімʼі Саклер будуть зобовʼязані продати свій фармацевтичний бізнес по всьому світу протягом 7 років і не займатися виробництвом або продажем опіоїдних препаратів в майбутньому.

Слухання за твердженням плану призначені на 21 квітня.

Сама ж компанія назвала план «безпрецедентним за розміром і характером». Він містить понад 300 сторінок. У ньому детально описується, як фармацевтична компанія планує перевести мільярди доларів і операційні активи у нову компанію, яка і буде боротись з опіоїдною кризою.

Purdue Pharma заявила, що члени сімʼї Саклер не братимуть участі в управлінні та операціях компанії після її виходу з банкрутства. Контроль над реорганізованою компанією буде здійснювати нова незалежна рада директорів.

При цьому одна з ключових умов в рамках плану реструктуризації — гарантувати, що кошти будуть переважно використані для боротьби з опіоїдною кризою. План передбачає створення спеціальних трастів, які будуть розподіляти грошові кошти на програми боротьби.

Більше про цю справу

У 1995 році компанія випустила на ринок рецептурний знеболювальний препарат OxyContin з діючою речовиною оксикодоном, хімічно схожою на героїн. Пігулки буквально за кілька років стали лідерами на ринку та принесли Purdue $35 мільярдів. OxyContin запускався з агресивною маркетинговою кампанією: зовнішня та ТБ реклама зі слоганом «Мільйони людей страждають від болю, а у нас є рішення». Медиків переконували, що виписувати OxyContin слід не лише при сильному болі, але і при менш гострому, наприклад, при артриті, болю в спині або при спортивних травмах.

Позови проти Purdue почалися на початку 2000-х. У 2003 році Управління з боротьби з наркотиками у складі Міністерства юстиції США заявило, що агресивний маркетинг, який використовувався для просування OxyContin, ускладнив і без того тяжку ситуацію зі зловживанням опіоїдними рецептурними препаратами. У 2006 році проти Purdue вперше подали колективний позов — до суду звернулися одразу пʼять тисяч пацієнтів, які стали залежними від популярних пігулок OxyContin.

Компанія звинувачувалась в агресивній рекламі препарату, який привів до формування залежності від нього, а в деяких випадках до смерті через передозування. У вересні 2019 року компанія оголосила про банкрутство. Наприкінці 2020 року Purdue визнала себе винною за основними федеральними звинуваченнями.