У США виробник знеболювального Purdue Pharma визнав себе винним у створенні «опіоїдної» епідемії

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
У США виробник знеболювального Purdue Pharma визнав себе винним у створенні «опіоїдної» епідемії

Erik McGregor / LightRocket via Getty Images

У США компанія-виробник знеболювального Purdue Pharma визнала себе винною у створенні «опіоїдної» епідемії у країні. Про це повідомляє CNN.

Компанія визнала себе винною у порушенні законів про боротьбу з відкатами, адже платила лікарям за виписку додаткових рецептів на опіоїди.

«Purdue Pharma активно перешкоджала зусиллям Сполучених Штатів щодо дотримання вимог та запобігання витоку наркотиків. Руйнівний ефект дій Purdue призвів до загибелі одних людей та появи залежності в інших», — сказав помічник адміністратора Управління по боротьбі з наркотиками Тім Макдермотт.

Компанія заплатить $8 мільярдів. Гроші підуть на програми з лікування залежності. Після виплат компанія закриється, а її активи підуть на створення нової, яка буде під контролем держави. Нова компанія продовжить випуск знеболювальних, наприклад оксиконтину, а також ліків від передозування опіоїдами. Гроші, які вона заробить, підуть на боротьбу з опіоїдною кризою.

Зловживання знеболювальними, що відпускаються за рецептом, є основною причиною «опіоїдної» кризи в країні. Штати по всій країні подали позови проти Purdue Pharma на суму, що перевищує $2 трильйони.

Більше про цю справу

У 1995 році компанія випустила на ринок рецептурний знеболювальний препарат OxyContin з діючою речовиною оксикодоном, хімічно схожою на героїн. Пігулки буквально за кілька років стали лідерами на ринку та принесли Purdue $35 мільярдів. OxyContin запускався з агресивною маркетинговою кампанією: зовнішня та ТБ реклама зі слоганом «Мільйони людей страждають від болю, а у нас є рішення», тисячі торгових представників, які розповідали про переваги препарату, і робота з лікарями. Медиків переконували, що виписувати OxyContin слід не лише при сильному болі, але і при менш гострому, наприклад, при артриті, болю в спині або при спортивних травмах.

Позови проти Purdue почалися на початку 2000-х. У 2003 році Управління з боротьби з наркотиками у складі Міністерства юстиції США заявило, що агресивний маркетинг, який використовувався для просування OxyContin, ускладнив і без того тяжку ситуацію зі зловживанням опіоїдними рецептурними препаратами. У 2006 році проти Purdue вперше подали колективний позов — до суду звернулися одразу пʼять тисяч пацієнтів, які стали залежними від популярних пігулок OxyContin.

У відповідь на судові позови у 2019 році компанія запропонувала мирову угоду позивачам і оголосила про банкрутство.