Виробник знеболювального OxyContin оголосив про банкрутство. У США компанію звинувачують в «опіоїдній» епідемії, проти неї подали 2000 позовів

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
Виробник знеболювального OxyContin оголосив про банкрутство. У США компанію звинувачують в «опіоїдній» епідемії, проти неї подали 2000 позовів

Erik McGregor / LightRocket via Getty Images

Американський виробник ліків Purdue Pharma оголосив про банкрутство після того, як компанію звинуватили в розпалюванні «опіоїдної» епідемії та подали проти неї понад 2000 судових позовів. Офіційну заяву про банкрутство зробив голова ради директорів Purdue Стів Міллер, передає AFP.

«Таке рішення дозволяє не витрачати сотні мільйонів доларів і багато років на затяжні судові розгляди», — заявив Міллер. За його словами, компанія готова надати мільярди доларів і критично важливі ресурси місцевій владі по всій країні, щоби впоратися з опіоїдною кризою.

У чому звинувачують Purdue?

У 1995 році компанія випустила на ринок рецептурний знеболювальний препарат OxyContin з діючою речовиною оксикодоном, хімічно схожою на героїн. Пігулки буквально за кілька років стали лідерами на ринку та принесли Purdue $35 млрд. OxyContin запускався з агресивною маркетинговою кампанією: зовнішня та ТБ реклама зі слоганом «Мільйони людей мучаться від болю, а у нас є рішення», тисячі торгових представників, які розповідали про переваги препарату, і робота з лікарями. Медиків переконували, що виписувати OxyContin слід не тільки від сильної болі, але і від менш гострої, наприклад при артриті, болі в спині або при спортивних травмах.

За даними Forbes, Саклери — одна з найбагатших американських сімей з капіталом понад $13 млрд

Позови проти Purdue почалися на початку 2000-х. У 2003 році Управління з боротьби з наркотиками у складі Міністерства юстиції США заявило, що агресивний маркетинг, який використовувався для просування OxyContin, ускладнив і без того важку ситуацію зі зловживанням опіоїдними рецептурними препаратами. У 2006 році проти Purdue вперше подали колективний позов — до суду звернулися одразу пʼять тисяч пацієнтів, які стали залежними від популярних пігулок OxyContin.

У 2017 році у США передозування опіатами визнали критичною проблемою держави, яка за 8 років забрала життя понад 400 тис. американців. Позови проти Purdue з 2017 року подали ряд американських штатів, міст, округів і різних обʼєднань, навіть племена індіанців. Загалом компанія виступає відповідачем у понад 2000 судових процесах на суму $12 млрд. У відповідь компанія запропонувала мирову угоду позивачам і оголосила про банкрутство.

У своїй заяві сімʼї покійних власників компаній Мортімера і Реймонда Саклерів заявили, що «глибоко співчувають жертвам опіоїдної кризи» і вважають, що основа врегулювання «є історичним кроком до надання критично важливих ресурсів, спрямованих на трагічну ситуацію в області охорони здоровʼя».

У середньому, за даними Центру контролю і профілактики захворювань США, щодня 130 американців помирають від передозування опіоїдами. За останні два десятиліття від передозувань, викликаних опіоїдами, померли понад 200 тис. американців.

Що таке опіоїдна криза?

Масове вживання рецептурних знеболювальних препаратів, які викликають залежність і можуть призвести до смерті, у США почалося в 1990-х. За оцінками медичного видання STAT, протягом наступних 10 років від передозування опіоїдами можуть померти близько пів мільйона американців. За оцінкою Управління з боротьби з наркотиками Мінʼюсту США, від передозувань щодня гинуть близько 150 американців. А рівень смертності від вживання синтетичних опіатів в Америці вдвічі вищий, ніж від вогнепальної зброї та дорожньо-транспортних пригод. У 2017 році Дональд Трамп доручив створити комісію з боротьби з опіоїдною кризою, вжити заходів з надання допомоги наркозалежним і завадити поширенню наркотиків цієї групи на чорному ринку.

  • За даними ООН, вживання опіоїдних препаратів стало глобальною епідемією. У 2015 році близько 168 тис. осіб у світі загинули від зловживання наркотиками, у 76% цих смертей були винні опіати.