«Слуга народу» відповіла на пропозицію «Батьківщини» про створення коаліції та «сильного уряду»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
«Слуга народу» відповіла на пропозицію «Батьківщини» про створення коаліції та «сильного уряду»

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Лідерка партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко заявила, що зробила «Слузі народу» пропозицію про створення коаліції у Верховній Раді та переформатування уряду. На цю заяву вже відреагували у пропрезидентській політсилі — передумов не бачать.

Свою заяву Тимошенко зробила в ефірі телеканалу «Україна 24».

За її словами, саме «Батьківщина» була ініціатором цієї пропозиції. «Можу сказати, що моя пропозиція заради того, щоб зараз врятувати ситуацію, залишається у них на столі. Але це їхнє рішення — продовжити цей хаос, безглуздя і щоденне ухвалення рішень проти національних інтересів, або повернутися до відродження величі України», — наголосила Тимошенко.

Вона також зазначила, що її пропозиція стосується входження не лише до коаліції, але й до уряду.

«Коли я побачила, наскільки важка економічна, медична, соціальна ситуація, наскільки все це загнано у глухий кут, я просто вийшла і сказала: слухайте, далі це вже може бути невідновлювальним, ми просто можемо пройти точку неповернення. Давайте робити сильний національний уряд, давайте робити сильну політику. […] Якщо ви готові змінити стратегію, я готова стати поряд з вами, уся моя команда готова бути поряд», — заявила лідерка «Батьківщина».

Перед тим нардеп від «Батьківщини» Михайло Волинець заявляв, що переговори про коаліцію тривають ще з минулого року. «Тимошенко інформувала нас у третій декаді грудня про те, що переговори вона веде з президентом», — сказав нардеп, додавши, що також порушувалося питання про те, що частина депутатів з їхньої команди могли б стати міністрами.

Як відреагували у «Слузі народу»?

Глава фракції «Слуга народу» Давид Арахамія, коментуючи заяву Тимошенко, наголосив, що не бачить передумов для створення нової коаліції в Раді.

«Для того щоб була коаліція, має бути коаліційна угода. Її треба обговорювати, потрібно провести через фракцію, потрібна програма — це великий процес. Станом на зараз таких процесів я не бачу. Можливо, є розмови, але розмови — це робочий режим, розмови можемо і три роки вести», — заявив Арахамія, цитати якого наводить «РБК-Україна».

Він також вважає, що в парламенті щодо питань формування коаліції дуже багато маніпуляцій.

«У парламенті багато маніпуляцій, тому я на це не звертаю увагу. Ми спілкуємося з усіма фракціями без винятку. Але ми в теорії можемо мати широку коаліцію, ми можемо взяти групу «Довіра», «За майбутнє», фракції «Голос» і «Батьківщина» — такий проєкт є, у теоретичному плані. Але диявол у деталях. Коли почнемо спілкуватися і малювати коаліційну угоду, будемо мати дуже багато непорозумінь із точки зору ідеологічної та політичної», — додав Арахамія.

Глава партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко наголосив, що до їхньої політсили не надходило офіційних пропозицій від жодної з фракцій.

Водночас він зазначив, що «обʼєднуватися треба навколо принципів, навколо програми, навколо ідей». «Але в нас так прийнято в політикумі, що будь-які розмови про обʼєднання відразу ведуться про якісь портфелі, дерибани, міністрів, заступників міністрів, центральні органи виконавчої влади тощо», — заявив Корнієнко, цитати якого наводить Укрінформ.

  • Зазначимо, 1 лютого Арахамія заявляв, що не виключає можливості створення коаліції з фракцією «Батьківщина». Разом з тим він зазначив, що потенційна коаліція з цією політсилою чи іншою — «відкритий діалог».
  • Раніше лідер партії «Голос» Кіра Рудик заявляла, що представники СН та Офісу президента періодично ведуть з нею перемовини щодо можливого обʼєднання в коаліцію. Але глава партії СН Олександр Корнієнко заявив, що про утворення коаліції із фракцією «Голос» не йдеться.