ЗМІ оприлюднили нові записи розмов нібито Медведчука і Суркова. Останній озвучував своє бачення Мінських угод

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Видання «Обозреватель» оприлюднило нові аудіозаписи розмов між нібито нардепом «Опозиційної платформи — За життя» Віктором Медведчуком і експомічником президента Росії Владиславом Сурковим.

Видання повідомляє, що записи отримали від своїх джерел, але не уточнює, з яких саме. У файлі подано три епізоди. ЗМІ не вказує, в який період вони були зроблені.

Співрозмовники, голоси яких схожі на голоси Медведчука та Суркова, обговорюють зв’язки з так званим «міністром оборони ДНР» Володимиром Кононовим та поставки готівки в Дебальцеве.

У розмові людина з голосом схожим на голос Медведчука, згадує про Василя Грицака як тодішнього першого заступника голови Служби безпеки України (на цій посаді він був з липня 2014 року до червня 2015 року).

«Там із «Царем» [так у записі називають Кононова] умовно звʼязався Сергій Сергійович, так? Він не Сергій Сергійович, він взагалі […] Це Грицак — перший заступник голови СБУ. А той йому почав: «Ти знаєш, з ким ти розмовляєш?» Той каже: «Давай на нейтральній території зустрінемося, обговоримо залізничний вузол, Дебальцеве, і доставку...» А той почав: «Та ну, з ким ти розмовляєш». Якось йому натякнути, що та теж людина немаленька, він генерал-полковник, до речі», — говорить на записі голос, схожий на голос Медведчука.

На питання людини з голосом, схожим на голос Суркова, яка там «тема», Медведчук відповідає: «А тема Дебальцевого і поставок туди готівки».

У третьому епізоді оприлюдненого запису співрозмовники обговорюють створення «Ради міст». Що це мала бути за рада — із запису не зрозуміло. Медведчук раніше не виносив цю пропозицію на публічне обговорення. Крім того, судячи із запису, нібито Сурков озвучував Медведчуку своє бачення Мінських угод.

  • Нагадаємо, це не перший запис можливої розмови Медведчука і Суркова. 25 лютого видання «Цензор.НЕТ» опублікувало перший аудіозапис розмови, під час якої нібито Медведчук та Сурков могли обговорювати обмін полоненими на Донбасі і поставки електроенергії в окупований Крим через російську «Інтер РАО» і її структури на півострові. Видання стверджує, що запис був зроблений в 2014 році під час президентства Петра Порошенка, але не вказує, коли саме і за яких обставин. Видання також не вказало, як саме отримало аудіо.
  • Після публікації розмови у «Слузі народу» запропонували створити тимчасову слідчу комісію. А у СБУ повідомили, що дослідять оприлюднені аудіозаписи розмови.
  • 19 лютого РНБО ввела санкції проти 8 осіб (трьох українців, пʼятьох росіян) — серед них нардеп ОПзЖ Віктор Медведчук і його дружина Оксана Марченко (за фінансування тероризму). СБУ уточнила, що йдеться про фінансування «ЛНР» через постачання вугілля.