Прокуратура оголосила підозру екскерівникам ПриватБанку у виведенні понад 8 млрд грн з фінустанови

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Прокуратура оголосила підозру екскерівникам ПриватБанку у виведенні понад 8 млрд грн з фінустанови

Jaap Arriens / NurPhoto / Getty Images

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова санкціонувала оголошення підозри колишнім керівникам ПриватБанку у справі про виведення з фінустанови 8 млрд гривень.

Про це вона написала у Facebook.

Підозри складені на колишнього голову правління, його заступника — керівника казначейства банку та начальника департаменту міжбанківських операцій казначейства. За словами Венедіктової, мова йде про події 2016 року. Зазначені чиновники знали про майбутню націоналізацію банку і через це організували незаконне списання грошових зобовʼязань іноземних компаній перед ПриватБанком за рахунок коштів самого ж банку.

«Технічно керівництвом у цьому випадку було прийнято рішення про заміну боржника: замість вищезгаданих іноземних товариств віддавати борги ПриватБанку тепер повинна була повʼязана з банком фірма Claresholm Marketing LTD», — зазначила генпрокурор.

Вона підкреслила, що слідство має у своєму розпорядженні усі необхідні докази: від підписання документів минулими датами до внесення фіктивних даних у бухгалтерську документацію. Також вивчається причетність інших осіб до цього злочину.

Пізніше Національне антикорупційне бюро повідомило, що тодішній голова правління банку розпорядився перерахувати $314,9 млн з кореспондентського рахунку, відкритого в одному з європейських банків, як погашення заборгованості за раніше виданими акредитивами двом компаніям-агротрейдерам.

«Для прикриття фактичної розтрати коштів ПриватБанку і надання вигляду законності цій злочинній схемі колишні високопосадовці банку підробили банківські документи та провели фіктивне кредитування повʼязаної з банком юридичної особи. Таким чином цю особу зробили боржником саме на ту суму, яку вивели через погашення акредитивів іншим компаніям», — пояснили в бюро.