У МВС розповіли, коли почнуть діяти нові штрафи за порушення ПДР

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

В Україні з опівночі 17 березня набудуть чинності нові штрафи за порушення правил дорожнього руху, які будуть більш жорсткими за ті, що діють зараз.

Про це повідомили на брифінгу Міністерства внутрішніх справ і Нацполіції.

Заступник голови МВС Антон Геращенко заявив, що нові штрафи за рік повинні зменшити кількість ДТП із загиблими на 10—15%. За його словами, у 2020 році на дорогах України загинули 3 554 людини.

«Якщо раніше відповідальність за керування у стані алкогольного сп’яніння вперше передбачала штраф — 10 200 гривень і позбавлення права керування на рік, то тепер таке ж правопорушення вперше тягне за собою штраф у розмірі 17 тисяч гривень. Якщо особа вдруге протягом року скоює таке правопорушення, то вона мусить заплатити 34 тисячі гривень, транспортний засіб вилучається на три роки», — заявив заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький.

При цьому, якщо раніше водії могли уникнути відповідальності через закінчення 3-місячного терміну адміністративного протоколу, то тепер у суду буде рік на розгляд. У цілому за керування автомобілем у нетверезому стані загрожує штраф до 51 тисячі гривень із позбавленням водійських прав на 10 років. За третє таке порушення протягом року передбачена конфіскація авто.

Крім того, якщо йдеться про пʼяне ДТП з постраждалими, то будь-які інструменти помʼякшення покарання в суді не діятимуть. Порушник не може розраховувати на умовно-дострокове звільнення, амністію, помилування або поруки.

Білошицький додав, що закон посилює покарання за перевищення швидкості, невикористання ременів безпеки та мотошоломів, а також за брудні номерні знаки.

Для пішоходів і велосипедистів, які порушують ПДР, покарання теж посилили. Перехід у невстановленому місці або на заборонений сигнал світлофора коштує 255 гривень (раніше — 51 гривня). Порушення правил велосипедистом — 340 гривень. Повторне порушення ПДР велосипедистом або пішоходом — 850 гривень штрафу.