МЗС: Ексзаступник міністра закордонних справ Демченко не займався підготовкою «Харківських угод»

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Колишній заступник міністра закордонних справ України Руслан Демченко, якому закидають причетність до підготовки «Харківських угод», отримав повноваження займатися двосторонніми взаєминами з Росією через шість днів після підписання документа — 27 квітня.

Про це з посиланням на пресслужбу Міністерства закордонних справ повідомляє Інтерфакс-Україна.

«Руслан Демченко був призначений на посаду заступника міністра закордонних справ України 17 лютого 2010 року розпорядженням КМУ № 227-р. Водночас, згідно з наказом МЗС № 82 про розподіл обовʼязків між заступниками міністра, до його повноважень двосторонні взаємини з РФ були віднесені тільки 27 квітня — тобто через шість днів після підписання «Харківських угод», — йдеться в повідомленні.

«Харківські угоди»

21 квітня 2010 року в Харкові тодішні президенти України та Росії Віктор Янукович та Дмитро Медведєв підписали угоду про продовження на 25 років перебування Чорноморського флоту Російської Федерації в Севастополі. Україна на це погодилась в обмін на зменшення ціни російського газу (знижка у вигляді анулювання митних зборів). При цьому угода фактично не надавала жодного зниження ціни на газ.

Раніше в Генпрокуратурі України наголошували, що Росія спочатку штучно створювала та накопичувала борг України за постачання природного газу, а потім на його погашення фактично безоплатно розташовувала свій флот на території України. Через «Харківські угоди» зросла кількість військових Росії на території України, хоча треба було зменшувати їхню кількість і взагалі виводити із Севастополя.

Надалі ці військові Чорноморського флоту разом з іншими російськими військовими вторглися на територію Криму, що призвело до окупації півострова, яка триває з 20 лютого 2014 року. Унаслідок захоплення обʼєктів держвласності Україна зазнала збитків на 1 трильйон 80 мільярдів 352 мільйони гривень.

  • 11 березня 2021 року секретар Ради нацбезпеки та оборони Олексій Данілов заявив, що СБУ доручили перевірити ратифікацію «Харківських угод» і всіх 236 депутатів, які за неї голосували.
  • Після цього нардеп від «Голосу» Сергій Рахманін в ефірі програми «Свобода слова Савіка Шустера» заявив, що до підготовки «Харківських угод» був причетний чинний перший заступник секретаря РНБО Руслан Демченко.
  • «За дивною іронією долі, людина, яка безпосередньо готувала «Харківські угоди» — свідомо, вже не можна сказати, що несвідомо, — була та людина, яка сьогодні обіймає посаду заступника секретаря РНБО. А тоді обіймав посаду заступника міністра закордонних справ. І коли ви говорите, що давайте Служба безпеки займеться тими людьми, які мали безпосередній стосунок — давайте паном Демченком вона займеться?» — сказав він.