В Україні посилили штрафи за порушення на дорогах. Зеленський підписав закон

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
В Україні посилили штрафи за порушення на дорогах. Зеленський підписав закон

Tim Mossholder / Unsplash

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про посилення відповідальності за порушення правил безпеки дорожнього руху. Про це повідомляє пресслужба його Офісу.

Мінімальний штраф підвищується до 510 гривень. Таке покарання передбачено за:

  • непристебнутий ремінь (за повторне — від 5 до 10 діб арешту або позбавлення прав на термін від 3 до 10 діб);
  • відсутність шолома у мотоцикліста (за повторне — від 5 до 10 діб арешту або позбавлення прав на термін від 3 до 10 діб);
  • неосвітлений номерний знак;
  • розмову по телефону за кермом без гарнітури;
  • порушення правил проїзду перехресть, зупинок й обгону, проїзд на заборонний сигнал світлофора.

За перевищення максимально дозволеної швидкості на понад 50 км/год — з 510 до 1 700 гривень. За водіння без прав штрафуватимуть на 425 гривень, якщо ж прав взагалі немає — 3 400 гривень (було 510). Якщо водія, якого позбавили прав, спіймають на кермуванні, то можуть оштрафувати на 20 400 гривень (було 510) із позбавленням прав на термін від одного до пʼяти років.

Якщо людина скоїла ДТП, унаслідок якої потерпілий зазнав травм середньої тяжкості, передбачено штраф від 51 до 85 тисяч гривень або арешт на строк до шести місяців. Попередній штраф за це становив від 3 400 до 8 500 гривень. За це саме, але у стані спʼяніння передбачено позбавлення волі до трьох років. Якщо потерпілий помер — позбавлення волі на строк від 3 до 8 років. Якщо водій був у стані алкогольного спʼяніння, винуватцю загрожує позбавлення волі на термін від 7 до 12 років.

Штрафом у розмірі 17 тисяч гривень із позбавленням прав на один рік каратимуть за:

  • керування у стані алкогольного чи наркотичного спʼяніння (було 10 тисяч);
  • передачу керування особі, яка перебуває у такому стані;
  • відмову водія проходити огляд на предмет спʼяніння.

Якщо порушення повторне — штраф 34 тисячі гривень і позбавлення прав на три роки. Якщо третє протягом року — 51 тисяча штрафу та позбавлення прав на 10 років.

За непропускання швидких та інших екстрених служб можуть оштрафувати на 680 гривень. Пішоходів і велосипедистів можуть оштрафувати на 255 гривень за перехід дороги у невстановленому місці.

Також поліцейські відтепер зможуть додавати відеоматеріали до протоколів про правопорушення. Нагадаємо, що з 19 листопада камери автоматичної фіксації порушень правил дорожнього руху почали фіксувати порушення водіїв на автомобілях з номерами іноземної реєстрації.