Стадіон імені Шухевича: Інститут нацпамʼяті Польщі висловив протест і звинуватив командира УПА в «геноциді» поляків на Волині

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

wikimedia / myheritage

Інститут національної пам’яті Польщі висловив протест через присвоєння стадіону в Тернополі імені головнокомандувача УПА Романа Шухевича і звинуватив його у «геноциді» польського населення.

Про це йдеться у заяві інституту в Twitter.

«Інститут протестує проти назви стадіону на честь Романа Шухевича, що під час Другої світової війни був офіцером німецьких поліцейських батальйонів, таких як «Нахтігаль», а потім командиром УПА, відповідальним за геноцид польського цивільного населення на Волині і Східній Малопольщі», — заявили в інституті.

Там також кажуть, що прославляння Україною Шухевича «ображає пам’ять польських, єврейських і українських жертв УПА».

Про що йдеться?

5 березня, у річницю загибелі Шухевича, депутати Тернопільської міської ради вирішили присвоїти його імʼя міському стадіону.

Це рішення першим засудив посол Ізраїлю в Україні Джоель Ліон. Він назвав Шухевича «сумнозвісним гауптманом СС», вимагаючи негайно скасувати рішення щодо найменування стадіону.

У МЗС України, коментуючи висловлювання посла Ізраїлю, назвали одним з пріоритетів державної політики України збереження національної пам’яті та підкреслили, що дискусії у цій сфері повинні проходити на рівні істориків.

Після заяви посла Ізраїлю влада польського міста Замостя заявила про відмову від спільного проєкту з Тернополем через присвоєння стадіону імені Шухевича.

  • Шухевич загинув у 1951 році на конспіративній квартирі в селі Білогорщі під Львовом у перестрілці зі співробітниками КДБ СРСР. Місце поховання головнокомандувача УПА досі невідоме.