Мін’юст просить ОАСК заборонити діяльність Партії Шарія

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Мін’юст просить ОАСК заборонити діяльність Партії Шарія

Максим Жорін / Facebook

Міністерство юстиції просить Окружний адміністративний суд Києва заборонити діяльність Партії Шарія. Суд вже відкрив провадження за цим позовом.

Про це повідомили у пресслужбі ОАСК.

У суді зазначили, що Мін’юст просить ОАСК витребувати у Служби безпеки України висновки експертів, які вказані у листі до міністерства від 4 березня 2021 року щодо протиправної діяльності політсили, та заборонити діяльність Партії Шарія.

Суд вирішив розглядати справу за правилами спрощеного позовного провадження із викликом сторін. Судове засідання у справі призначено на 6 квітня.

Міністр юстиції Денис Малюська пояснив, що підставами для позову стали численні порушення Конституції та законодавства політсилою та безпосередньо її лідером — Анатолієм Шарієм.

«Ми не очікуємо, що справа буде простою та легкою. Партія Шарія вибудувала непогану юридичну оборону своєї незаконної діяльності, грубо порушуючи законодавство, але при цьому намагаючись перекладати усю відповідальність за такі дії на формально сторонніх осіб. Але, як свідчить матеріали правоохоронних органів, вдавалося їм це далеко не завжди», — написав Малюська у Facebook.

Зазначимо, на початку березня СБУ повідомила про виявлені порушення під час перереєстрації Партії Шарія. Правоохоронці повідомили про відкриття провадження за ст. 358 Кримінального кодексу — «Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів».

У листопаді ОАСК почав розглядати позов до Мінʼюсту про заборону Партії Шарія. Позов до суду подав Віктор Шарій. Він вимагав зобов’язати відомство через суд заборонити діяльність політсили. Він зазначив, що не є членом партії, не працює в ній та не входить до складу керівних органів партії. Віктор Шарій вважає, що використання його прізвища в назві партії не повинно відбуватись без його згоди.

  • 16 лютого СБУ оголосила підозру блогеру Анатолію Шарію за статтями про держзраду і порушення рівноправності. СБУ називає його російським пропагандистом, який з 2012 року вів підривну діяльність проти України. Сам Шарій назвав справу політичною. Зараз він живе в Іспанії — недалеко від Барселони у нього вілла. Її ринкова ціна може сягати мільйона євро.
  • 25 лютого Шарій оголосили в розшук — він не зʼявився на допит в СБУ. 1 березня спецслужба направила в Київську прокуратуру запит на слідчі дії за кордоном у справі Шарія.