«Слідство.Інфо»: Шарій є власником вілли в Іспанії приблизною вартістю 1 мільйон євро

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
«Слідство.Інфо»: Шарій є власником вілли в Іспанії приблизною вартістю 1 мільйон євро

YouTube / Анатолий Шарий

Блогер Анатолій Шарій володіє віллою на морському узбережжі неподалік Барселони. Її ринкова ціна може сягати мільйона євро. При цьому незрозуміло, як саме Шарій став власником вілли — купив чи отримав на якихось інших умовах.

Про це йдеться у розслідуванні «Слідство.Інфо», яке отримало дані з іспанського майнового реєстру.

Вілла площею 230 кв. м розташована на березі моря у містечку Рода-де-Бара у Каталонії. Шарій став її власником у серпні торік.

Журналісти зазначають, що в описі нерухомості та земельної ділянки, якими володіє Шарій, ідеться, що будинок складається з основного житлового поверху на 161 кв. м та підвального приміщення на 69 кв. м. Навколо будинку є сад площею у 5,2 сотки. Також у документі вказано, що одразу за земельною ділянкою — пляж.

При цьому, ЗМІ зазначають, що з іспанського документу незрозуміло, як саме Шарій став власником вілли, також не вказано ціну об’єкту. Блогер не прокоментував журналістам походження іспанської нерухомості.

Місцеві сайти нерухомості пропонують схожі за розміром та розташуванням будинки у Рода-де-Барі за ціною в кілька сотень тисяч євро. Але журналісти не знайшли у відкритому продажу будинків на першій лінії. Найближча до моря вілла зі знайдених (у оголошенні вказано, що до моря від неї 70 м), але з більшими будинком та садом, коштує 950 тисяч євро. Ще один будинок подібного розміру зі схожим на вигляд басейном, однак трохи більшим садом та подалі від моря, продають за 1 млн євро.

У коментарі виданню «Страна» Шарій зазначив, що вілла коштує не 1 мільйон євро, а 3 мільйони євро.

Анатолій Шарій — колишній журналіст, який втік з України у 2012 році та отримав політичний притулок у Литві. Згодом почав вести політичний блог на каналі YouTube, який на сьогодні налічує понад 2 мільйони підписників. За даними партнера YouТube — сервісу Tubular, за підсумками весни близько 40% YouTube-аудиторії Шарія — з Росії.

Влітку 2019 року Шарій, перебуваючи за кордоном, оголосив про створення політичної партії та назвав її «Партія Шарія». Партію офіційно очолює його дружина Ольга, однак справжнім лідером залишається Анатолій — про що вказано на сайті партії.

У офіційних джерелах інформації про статки подружжя немає. Із загальнодоступних ресурсів відомо, що пара займається лише блогерством та дистанційною політичною діяльністю.

  • Шарія викликали до Києва на допит як свідка у справі про відмивання коштів.
  • 23 квітня Національна поліція повідомила, що зняла з розшуку Шарія. Там пояснили, що Соломʼянське управління поліції отримало ухвалу Солом’янського райсуду про припинення розшуку блогера.