У Тихановської презентували новий проєкт білоруської Конституції: парламентська республіка, дві державні мови та зміна прапору

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

У команді білоруської опозиціонерки Світлани Тихановської презентували проєкт нової білоруської Конституції.

Про це пише TUT.by.

Нова Конституція передбачає перехід до парламентської форми правління у країні. Саме парламент буде призначати уряд і прем’єр-міністра, а також ухвалювати закони. При цьому роль президента зводиться до представницької функції.

«Президент у цій системі буде виконувати представницькі функції — представлятиме країну на міжнародній арені, виступатиме арбітром між парламентськими фракціями в ситуаціях, коли вони не зможуть самі домовитися про склад уряду, і низку інших», — зазначив член робочої групи з формування проєкту Конституції Валерій Жураковський.

Президент обиратиметься на виборах терміном на 5 років і не зможе перебувати на посаді понад два терміни.

Також зміниться і принцип місцевого самоуправління — очільників місцевих виконавчих комітетів обиратимуть місцеві депутати.

Для створення незалежної судової системи планується створити Національну раду правосуддя. Окремо пропонується посилити роль Національного банку.

Конституція від Тихановської передбачає скасування смертної кари, забезпечення безкоштовної освіти і медицини, а також зміну прапора на біло-червоний. Також пропонується закріплення двох державних мов: російської та білоруської. Однак останній пропонується надавати більшого пріоритету, щоб у майбутньому це була єдина державна мова.

  • З початку серпня 2020 року громадяни Білорусі протестують проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Активні протести тривали з 9 до 11 серпня, коли силовики затримали найбільше людей. Багато з них були побиті й отримали покарання за рішеннями судів.