Лікарня в Польщі відмовлялася надавати медичну допомогу постраждалим у ДТП українцям. Консул розповів, що така ситуація — не вперше

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Лікарня в Польщі відмовлялася надавати медичну допомогу постраждалим у ДТП українцям. Консул розповів, що така ситуація — не вперше

PAP / Darek Delmanowicz

Польські лікарі відмовлялися надавати допомогу українцям, які постраждали в автокатастрофі в Польщі.

Про це заявив генеральний консул України в Любліні Василь Павлюк в ефірі каналу «Україна 24».

«У цій аварії вони втратили свої поліси: жінка була застрахована через роботодавця, чоловік у Києві — через українську страхову компанію. У мене з ними [медиками] була дуже серйозна розмова на високих тонах, і після цього вони почали надавати допомогу», — розповів він.

За словами Павлюка, ця лікарня вже не вперше так ставиться до громадян України.

«Ситуація дуже неприємна, тому що та лікарня вже вдруге потрапляє в такий скандал. Раніше була аварія, розбився автобус на Підкарпатті, і з ними була така ж проблема — не хотіли надавати допомогу. Наш почесний консул у Перемишлі заплатив в касу 15 тис. злотих зі своєї кишені, і тільки після цього вони почали надавати допомогу», — наголосив консул.

Також він пообіцяв, що проведе особисту розмову щодо цієї ситуації з воєводою Підкарпатського воєводства Евою Ленярт.

«Їй ми дуже вдячні, вона зробила дуже багато. Ми вдячні всім лікарям Польщі з семи лікарень, вони багато зробили. Але в цій лікарні адміністрація поводилася не дуже коректно. Вони ухвалювали рішення на свій розсуд. Я їм відповів, що ми держава небідна, нікому нічого не винні, ми з усіма розраховуємося, і з вами теж розрахуємося, не переживайте», — додав дипломат.

Водночас Павлюк повідомив про поточну ситуацію з постраждалими українцями.

«На вчорашній день і зараз ми отримуємо інформацію з лікарень, цю справу ми тримаємо на контролі. У Перемишлі сьогодні мають випустити 4 або 5 осіб. Їм провели певні операції, які дозволять транспортувати їх в Україну — там були зламані руки, ноги, ребра, але їм дозволять виїхати. 22 [українці] на вчорашній день перебували в лікарнях, усі вони потребували оперативного втручання. Двоє людей перебувають у важкому стані — дівчинка в Перемишлі і чоловік у Жешуві. Решта — середньої тяжкості», — заявив консул.

Окрім цього, він розповів, що всі тіла загиблих вже впізнали родичі, триває процедура оформлення для вивезення в Україну.

  • У ніч на 6 березня в Польщі біля міста Ярослав рейсовий автобус Познань — Херсон з українцями потрапив у ДТП. Загинули шестеро людей і понад 30 постраждали. Всього в автобусі було 57 осіб, у тому числі двоє водіїв.
  • Президент Володимир Зеленський висловив співчуття родичам жертв ДТП.
  • 24 громадянина України, які постраждали внаслідок ДТП у Польщі, повернулися на батьківщину 7 березня.