Добкін: Янукович під час Євромайдану запевняв, що у нього все під контролем. Відкрити вогонь — не його наказ

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Добкін: Янукович під час Євромайдану запевняв, що у нього все під контролем. Відкрити вогонь — не його наказ

Sasha Mordovets / Getty Image

Колишній мер Харкова та ексголова Харківської ОДА Михайло Добкін розповів, що під час Євромайдану президент-утікач Віктор Янукович запевняв, що у нього все під контролем.

Про це Добкін розповів в інтерв’ю «Бабелю».

«Усім, хто входив до нього в кабінет, Янукович з маніакальною затятістю говорив, що в нього все під контролем. Ми наприкінці січня намагалися пояснити, що все вже горить, питали, чого він чекає, переконували, що потрібно порядок наводити», — зазначив він.

За словами Добкіна, Янукович усіх запевняв, що такі протести планувалися напередодні президентських виборів 2015 року, однак він «змусив їх зробити це раніше». Завдяки цьому Янукович планував затримати всіх «заводіїв» і не мати конкурентів на наступних виборах.

Однак після того, як на Майдані почалися сутички та вбивства, серед регіоналів ніхто не знав що робити. Добкін також вважає, що Янукович не давав наказу відкривати вогонь.

«Якщо «Беркут» і стріляв, то не тому, що наказали, а через злість, нерви не витримали. Вони готові були вбивати, бо їх втягнули у війну. У когось товариша поранили, когось покалічили. «Беркути» стали учасниками війни. Вони такі самі, як протестувальники, тільки з іншого боку. Їх втягнула і влада, і ті, хто кидав у них каміння. Відкрити вогонь — це точно не наказ Януковича, це розвод», — розповів він.

На думку Добкіна, перша особа держави має бути авторитетом для всіх чиновників у країні. І Янукович ним був, а тому його рішення, навіть ті, які межували з законом, виконувалися. Але під час Євромайдану він втратив авторитет, тому люди в ньому зневірилися.

  • 28 січня Віктору Януковичу повідомили про підозру в державній зраді (ч. 1 ст. 111 КК України) — через підписання «Харківських угод» на користь Росії. Янукович начебто надав тоді ще президенту РФ Дмитру Медведєву допомогу у проведенні підривної діяльності проти України.
  • 24 січня 2019 року Оболонський районний суд Києва засудив Януковича до 13 років вʼязниці. Його визнали винним у державній зраді та пособництві у веденні агресивної війни.
  • У 2015 році Верховна Рада позбавила Віктора Януковича звання президента України.