«У нього немає права». Прокурор назвав піаром клопотання захисту Януковича у справі Майдану

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Прокурор Олексій Донський, який веде справу про масові вбивства на Майдані в лютому 2014 року, назвав піаром прохання захисту експрезидента-втікача Віктора Януковича про його особисту участь у судовому засіданні 9 грудня.

У коментарі «Громадському радіо» Донський заявив, що Янукович не має права бути присутнім на засіданні, і це чергова спроба затягнути розгляд справи.

«Це антиюриспруденція і намагання пропіаритися за відсутності юридичних моментів. Вимога відеоконференції — це спроба будь-яким чином на місяці розтягнути розгляд даного клопотання. РФ у цьому провадженні не виконує жоден з наших запитів про міжнародно-правову допомогу — починаючи від підтвердження місцезнаходження Януковича в РФ і закінчуючи проведенням будь-яких процесуальних дій», — сказав прокурор.

Донський заявив, що у рамках процедури, за якою виносилося клопотання, Янукович не є учасником цього процесу — якщо він долучиться через відеоконференцію, то звинувачення наполягатиме на розгляді справи за іншою процедурою.

  • 24 січня 2019 року Оболонський районний суд Києва засудив Януковича до 13 років вʼязниці. Його визнали винним у державній зраді та пособництві у веденні агресивної війни. Уже 16 листопада 2020 року Київський апеляційний суд скасував рішення про заочний арешт Януковича у справі про розгін Майдану 18—20 лютого 2014 року. Суд направив рішення на повторний розгляд до Печерського райсуду Києва.
  • Янукович вимагав забезпечити його участь в суді під час обрання запобіжного заходу. Його адвокати подали клопотання.