Янукович вимагає забезпечити його участь у суді під час обрання запобіжного заходу у справі Майдану. Засідання має відбутися 9 грудня

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Позбавлений звання президента України Віктор Янукович вимагає особистої участі в судовому засіданні, де йому обиратимуть запобіжний захід через розгін Майдану 18—20 лютого 2014 року та масові вбивства.

Про це написав на своїй сторінці у Facebook його адвокат Віталій Сердюк та уточнив, що клопотання Офісу генпрокурора про запобіжний захід розглядатиме Печерський районний суд Києва 9 грудня о 14:45.

«Віктор Янукович звернувся до райсуду з вимогою забезпечити його особисту участь у процесі, як вже було зроблено у цій справі Святошинським судом у 2016 році», — заявив він.

За словами адвоката Януковича, до справи повинні бути допущені й самі потерпілі.

«Обидві сторони: і тодішні представники влади, і прихильники Майдану повинні бути заслухані. Для розкриття вбивств на Майдані, скоєних у лютому 2014 року, поряд з участю Віктора Януковича і потерпілих, необхідно публічно допитати свідків як з боку тодішньої влади: Миколи Азарова, Віталія Захарченка, Олександра Якименка та інших, так і з боку Майдану: Арсенія Яценюка, Петра Порошенка, Андрія Парубія, Олександра Турчинова, Юрія Луценка та інших, які прийшли в результаті подій до влади, Давида Жванію, який вже протягом декількох місяців просить прокуратуру заслухати його свідчення. А також, безпосередніх учасників стрілянини — Івана Бубенчика, Володимира Парасюка, грузинських снайперів», — додав юрист.

Також Сердюк зазначив, що сторона захисту Януковича передає суду і буде вимагати публічного вивчення 15 томів матеріалів, що підтверджують «причетність до розстрілів на Майдані представників постмайданної влади».

  • 16 листопада Київський апеляційний суд скасував рішення про заочний арешт Януковича у справі про розгін Майдану 18—20 лютого 2014 року. Суд направив рішення на повторний розгляд до Печерського райсуду Києва.
  • У 2015 році Верховна Рада позбавила Віктора Януковича звання президента України.
  • 24 січня 2019 року Оболонський районний суд Києва засудив Януковича до 13 років вʼязниці. Його визнали винним у державній зраді та пособництві у веденні агресивної війни.