У Росії «Норнікель» виплатив рекордний штраф у $1,9 млрд за розлив палива у річки

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

«Норильсько-Таймирська енергетична компанія» (дочірнє підприємство компанії «Норнікель») повністю виплатила штраф у розмірі 145 492 мільярди рублів ($1,939 млрд) за розлив 21 тонни дизпалива у річки. Ще 684,9 мільйона рублів пішли до бюджету міста Норильськ — відшкодування шкоди для ґрунтів.

Про це йдеться у пресрелізі компанії.

Кошти на виплату штрафу дала гірничо-металургійна компанія «Норнікель». Цей штраф став найбільшим штрафом за збитки для екології в історії Росії.

Раніше Федеральна служба з екологічного нагляду повідомляла, що аварія сталася через «слабкі ґрунти». Навантаження на палі перерозподілилось, і вони, а потім і їхня основа, яка просіла під днищем резервуара, зруйнувалася. За даними відомства, до розливу палива також привели неякісний контроль за експлуатацією резервуара з боку відповідальних осіб і порушення вимог при проведенні експертизи промислової безпеки.

  • 29 травня 2020 року у результаті аварії (розгерметизації сховища) на ТЕЦ-3 в Норильську, яка також належить «Норнікелю», стався розлив 21 тисячі тонн дизпалива. Воно потрапило в річки Далдикан і Амбарну, а звідти в озеро Пясіне. Екологи заявили про найбільшу в російській Арктиці екологічну катастрофу. Президент Путін згодом запровадив надзвичайний режим. Збитки оцінили у $2 млрд.