Збиток від розливу палива в Норильську оцінили у $2 млрд

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:

Росприроднагляд оцінив збитки для екології через розлив палива в російському місті Норильську на підприємстві «Норнікель» у 148 мільярдів рублів ($2 млрд).

Про це йдеться на сайті відомства.

«Норильсько-Таймирській енергетичній компанії» направили вимоги про добровільне відшкодування збитків.

6 липня акції «Норнікеля» на торгах впали на 6% — до 17,9 тис. рублів. Тоді ж компанія опублікувала черговий звіт про ліквідацію наслідків аварії, але про оцінку збитків у ньому не згадують.

Раніше глава «Норнікеля» Володимир Потанін заявляв, що на ліквідацію наслідків аварії доведеться витратити «10 мільярдів [рублів] і більше».

Що сталося в Норильську?

У російському місті Норильськ стався масштабний витік нафти з резервуара місцевої ТЕЦ, через який президент РФ Володимир Путін ввів режим надзвичайної ситуації у країні.

Нафта потрапила в річку Амбарна. У той же час російські рятувальники зазначили, що нафту вдалося утримати в річці і вона не потрапила в Карське море.

У ліквідації наслідків НС у Норильську задіяли працівників «Норнікеля», МНС, «Транснафти» і «Газпромнафти». 30 червня операційний директор підприємства Сергій Дяченко повідомив, що за місяць фахівцям вдалося зібрати понад 90% розлитого палива.

За інформацією «Норнікеля», паливно-водяну суміш з поверхні річки збирають у резервуари, а потім відводять через тимчасовий трубопровід на спеціальний майданчик. Роботи планують завершити до початку вересня.

За оцінками екологів, на відновлення навколишнього середовища підуть десятки років.