Президент Вірменії звернувся до Конституційного суду через звільнення голови Генштабу, яке загострило політичну кризу

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Президент Вірменії Армен Саркісян звернувся до Конституційного суду через закон «Про військову службу і статус військовослужбовця», за яким звільнили голову Генштабу Оніка Гаспаряна після його вимоги відправити у відставку прем’єр-міністра країни Нікола Пашиняна.

Про це повідомили в його адміністрації 10 березня.

«Президент Республіки, керуючись пунктом 4 частини 1 статті 169 Конституції, подав до Конституційного суду заяву щодо закону «Про військову службу і статус військовослужбовця» від 2017 року з проханням визначити питання про його відповідність Конституції», — йдеться у повідомленні.

Також Саркісян висловив сподівання, що відповідне рішення КС ухвалить у найкоротші терміни і сприятиме вирішенню нинішньої кризи.

Як зазначається, рішення Конституційного суду може мати серйозний вплив на поточні рішення та подальші процеси у зв’язку з ситуацією, що склалася у Вірменії.

Тим часом апарат премʼєр-міністра Нікола Пашиняна оголосив про звільнення з посади голови Генерального штабу країни Оніка Гаспаряна. Це пояснюється тим, що президент Армен Саркісян не підписав указ про звільнення Гаспаряна у відведені законом терміни і не став оскаржувати його в Конституційному суді.

  • Військові та опозиція вимагають відставки Пашиняна через його суперечку із заступником начальника Генштабу про ракетні комплекси «Іскандер», які нібито «вкрай незадовільно» показали себе у війні. Тирана Хачатряна після цього звільнили, що викликало нову хвилю протестів.
  • Після цього збройні сили Вірменії закликали премʼєр-міністра Нікола Пашиняна і його уряд піти у відставку. Премʼєр назвав цю заяву спробою військового перевороту і видав указ про звільнення голови Генштабу ВС Оніка Гаспаряна.
  • 1 березня Пашинян заявив про готовність провести дострокові парламентські вибори, щоб покласти край політичній кризі.
  • Війна у Нагірному Карабаху тривала з 27 вересня до 10 листопада 2020 року. Закінчилась тим, що сторони (Вірменія та Азербайджан) за посередництва Росії підписали угоду про припинення війни. Згідно з нею, Вірменія повернула Азербайджану території навколо Нагірного Карабаху, які були під її контролем після війни 1991—1994 років. Тепер у регіоні присутні російські військові, яких там називають миротворцями, хоча вони воювали на Донбасі та Сирії. Вірменські військові та мирне населення звідти виїхали.