Армія Вірменії зажадала відставки премʼєр-міністра Пашиняна. Той заявив про спробу держперевороту

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Армія Вірменії зажадала відставки премʼєр-міністра Пашиняна. Той заявив про спробу держперевороту

Valery Sharifulin / Contributor

Збройні сили Вірменії вимагають відставки премʼєр-міністра Нікола Пашиняна і його уряду. Приводом став скандал першого заступника начальника Генштабу збройних сил Тирана Хачатряна із премʼєром — вони посперечались щодо «Іскандерів», які начебто «вкрай незадовільно» проявили себе на війні за Нагірний Карабах. Пізніше Хачатряна звільнили.

Про це заявили у Генштабі ВС.

«Генеральний штаб Збройних сил Республіки Вірменія висловлює свій рішучий протест у звʼязку із звільненням з посади першого заступника начальника Генерального штабу Збройних сил через недалекоглядні і безпідставні причини, які ґрунтуються тільки на особистих і амбітних почуттях. Премʼєр-міністр і уряд Вірменії відтепер не в змозі приймати адекватні рішення в цій кризовій і доленосній для вірменського народу ситуації. Збройні сили Вірменії довгий час терпляче зносили «нападки», спрямовані на дискредитацію Збройних сил чинною владою, однак все має свої межі. [...] У звʼязку з ситуацією, що склалася, збройні сили Вірменії вимагають відставки премʼєр-міністра і уряду, одночасно попереджаючи утриматися від застосування сили проти народу, чиї діти загинули, захищаючи Батьківщину і Арцах», — йдеться у заяві військових.

Сам Пашинян назвав цю заяву спробою військового перевороту і анонсував звернення до нації. Після цього він закликав прихильників виходити на площу й звільнив главу Генштабу Оніка Гаспаряна, який і зажадав його відставки.

Нагадаємо, що 24 лютого Хачатряна звільнили. Раніше він назвав несерйозними слова Пашиняна про неефективність «Іскандерів». Зазначимо, що Пашинян, коментуючи в інтервʼю слова експрезидента Сержа Саргсяна про те, що Єреван міг би використовувати російські ракетні комплекси в ході бойових дій в Нагірному Карабаху восени 2020 року, заявив, що тоді наявні у Вірменії «Іскандери» не вибухнули або вибухнули лише на 10%». Після цього Хачатрян, відповідаючи на питання, чи можливо, щоб ракета комплексу «Іскандер» розірвалася на 10%, сказав: «Звичайно, неможливо. Як? «Іскандер»? Один постріл? На 10%? Вибачте, але це несерйозно». Він зазначив, що робити висновки «з поверхневими оцінками» теж несерйозно. «Не знаю, хто що сказав, але це неможливо», — додав Хачатрян.

  • Війна у Нагірному Карабаху тривала з 27 вересня 2020 року до 10 листопада. Закінчилась тим, що сторони (Вірменія та Азербайджан) за посередництва Росії підписали угоду про припинення війни. Згідно з нею, Вірменія повернула Азербайджану території навколо Нагірного Карабаху, які були під її контролем після війни 1991—1994 років. Тепер у регіоні присутні російські військові, яких там називають миротворцями, хоча вони воювали на Донбасі та Сирії. Вірменські військові та мирне населення звідти виїхали.
  • За офіційними даними сторін, втрати тільки військових у кожній країні оцінюють у понад 2,5 тисячі вбитими.
  • Азербайджан у 2021 році виділить $1,3 мільярда на відновлення Нагірного Карабаху й побудує там два міжнародні аеропорти.