Власника затонулого танкера Delfi зобовʼязали виплатити Адміністрації морпортів майже 3 млн гривень

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Власника затонулого танкера Delfi зобовʼязали виплатити Адміністрації морпортів майже 3 млн гривень

Facebook / Максим Куций

Власник танкера Delfi, який затонув біля Одеси у 2019 році, має відшкодувати 2,7 млн гривень Адміністрації морських портів за ліквідацію наслідків аварії судна.

Таке рішення 24 лютого ухвалив Господарський суд Одеської області.

За підрахунками Адміністрації морських портів, станом на 31 липня 2020 року на ліквідацію розливів нафтопродуктів витратили 2,35 млн грн. У листопаді сума збитків зросла на 388 тис. грн через те, що пляж «Дельфін» довелося прибирати від брухту.

Крім того, власник судна має заплатити 42 тис. грн судового збору. Власник танкера — компанія Mister Drake PC, яка зареєстрована у Великій Британії. Представник власника у суді назвав розрахунок «необґрунтованим», оскільки АМПУ не довела, як роботи повʼязані з аварією танкера.

Крім того, власник судна заявив, що з моменту аварії він «докладав зусиль», щоб підняти судно. Водночас суд відкинув твердження, що капітан Одеського порту не надав достатньо часу для підняття танкера власними силами.

  • 22 листопада 2019 року сильний шторм зірвав зі стоянки танкер Delfi, після чого він сів на мілину в затоці Одеси. Судновласник кілька разів переносив терміни підйому танкера, але обіцяв зробити це своїми силами.
  • Танкер Delfi прибрали з пляжу Одеси 10 вересня 2020 року і доставили в нафтогавань порту «Чорноморськ». До цього дня на судні сталося кілька витоків нафти.
  • У вересні минулого року зʼясувалося, що підняти затонулий танкер Delfi та прибрати його з одеського пляжу коштувало близько 14 млн грн. Але на це витратили не бюджетні кошти — роботи профінансувала приватна фірма «Бруклін-Київ».