«Засунути прямо в ніс кожному гринго». Президента Гондурасу звинуватили в контрабанді наркотиків до США

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Засунути прямо в ніс кожному гринго». Президента Гондурасу звинуватили в контрабанді наркотиків до США

Brookings Institution / Flickr

Мінʼюст США звинуватив президента Гондурасу Хуана Орландо Ернандеса в причетності до контрабанди наркотиків до Штатів.

Про це пише Associated Press.

У США почався судовий процес над гондураським торговцем наркотиками Джованні Фуентесом Раміресом. Помічник генпрокурора США Джейкоб Гутвілліг заявив під час вступної заяви, що на зустрічах президента Гондурасу з Раміресом був свідок — бухгалтер, який і дав проти них свідчення.

За словами Гутвілліга, зустрічі імовірно відбулися у 2013 і 2014 роках. Бухгалтер Хосе Санчес керував бізнесом, через який Рамірес нібито відмивав доходи від продажу наркотиків.

Прокуратура стверджує, що Рамірес заплатив Ернандесу $25 тисяч за те, щоб йому дозволили безперешкодно переміщати наркотики по країні.

У січні федеральні прокурори США подали клопотання у справі Фуентеса Раміреса, заявивши, що Ернандес брав хабарі у торговців наркотиками та змушував збройні сили країни захищати лабораторії з виробництва кокаїну, а також поставки до Сполучених Штатів.

У судових матеріалах цитуються слова Ернандеса, про те, що він хотів «засунути наркотики прямо в ніс кожному гринго, затопивши Сполучені Штати кокаїном».

Президент Гондурасу вже фігурував в судовому процесі, в результаті якого у 2019 році був засуджений один з його братів, Хуан Антоніо Ернандес. Тоді президента звинуватили в отриманні понад $1 мільйона від мексиканського наркоторговця Хоакіна «Ель Чапо» Гусмана.

Ернандес заперечує будь-які припущення про те, що він співпрацював з наркоторговцями, або отримував від них гроші. Американські прокурори вважають, що своєю політичною карʼєрою він зобовʼязаний саме грошам наркоторговців, які платили в обмін на захист, а також щоб уникнути втручання з боку правоохоронців.

У лютому сенатори-демократи подали законопроєкт, який закликає президента Джо Байдена накласти санкції на Ернандеса. Законопроєкт вводить заборону на експорт таких предметів, як сльозогінний газ, перцеві балончики і гумові кулі для сил безпеки Гондурасу, і закликає США протидіяти наданню Гондурасу кредитів від банків розвитку.