Доповідь: За 17 років світ втратив тропічних лісів загальною площею з Францію. Найбільше постраждала Азія

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Доповідь: За 17 років світ втратив тропічних лісів загальною площею з Францію. Найбільше постраждала Азія

Kal Visuals / Unsplash

Фонд тропічних лісів Норвегії випустив унікальну доповідь про стан тропічних лісів на початку 2021 року. У звіті зібрані дані про всі тропічні ліси на Землі та інформація з 2002 до 2019 року про те, що з ними відбувалось у 73 країнах.

Із звітом можна ознайомитись на сайті організації.

У період з 2002 до 2019 року світ втратив 571 863 квадратних кілометрів тропічного лісу — це перевищує розміри континентальної Франції. Найсильніше постраждала Азія, де сьогодні залишилося тільки 7% незайманих тропічних лісів світу. На острові Суматра в Індонезії тільки 9% початкового тропічного лісу залишається недоторканим. Водночас на Амазонці розташовано 72% незайманих тропічних лісів світу, з яких 42% — у Бразилії.

З приблизно 14,5 мільйона квадратних кілометрів тропічних лісів, які колись покривали поверхню Землі, лише 36% залишилося недоторканим. Трохи понад третини (34%) повністю зникли, а решта 30% перебувають на різних етапах деградації.

«Тепер ми знаємо, скільки тропічних лісів залишилося у світі та в якому вони стані. Ми порівняли це з даними про те, скільки тропічних лісів існувало, перш ніж у них втрутилась людина. Ці знання необхідні, щоб розширити глобальну боротьбу за порятунок того, що залишилося. Викликає тривогу те, що майже половина тропічних лісів світу деградувала», — каже автор звіту, спеціальний радник у Rainforest Foundation Norway Андерс Крог. Він зазначив, що висновки доповіді настільки ж похмурі, як й унікальні.

«Гарна новина полягає в тому, що у нас є територія, яка в два рази менше Європи, і вона залишається повністю недоторканою. Однак тропічні ліси, що залишились, або серйозно пошкоджені, або дедалі більш фрагментовані. Люди їх рубають на все менші й менші частини, підриваючи їхню здатність накопичувати вуглекислий газ, охолоджувати планету та забезпечувати тваринам середовище для проживання.

Наразі дослідники попереджають, що тропічні екосистеми наближаються до переломного моменту — природна саморегуляція лісів порушується через зміни клімату, що у свою чергу ускладнює виживання тропічних лісів, що залишилися. Ознаки цього вже очевидні в деяких частинах Амазонки.

У фонді наголосили, що сьогодні вирубка тропічних лісів переважно обумовлена ​​міжнародною торгівлею і виробництвом товарів, таких як соя, пальмова олія, вирощуванням великої рогатої худоби, а також видобутком деревини і корисних копалин.

«Масова вирубка лісів порушує природні механізми захисту від вірусів, піддаючи весь світ ризику поширення нових патогенів від тварин до людей. Наслідки COVID-19 повинні зробити захист тропічних лісів пріоритетним завданням всіх політиків і світових лідерів, які опікуються запобіганням новим пандеміям», — додав Андерс Крог.

  • Незворотну точку кліматичних змін Земля пройшла ще в 1960-х роках, коли більшості людей нічого не було відомо про згубний вплив парникових газів, підвищення температур і танення льодовиків. Тепер людству потрібно не просто скорочувати викиди вуглецю, але й вилучати його з атмосфери.
  • Мільярдер і винахідник Ілон Маск розкрив деталі про багатомільйонний приз тому, хто винайде найкращу технологію вилучення вуглецю з атмосфери, що допоможе стримати глобальне потепління. Прийом заявок на конкурс Xprize почнеться в День Землі, що відзначають 22 квітня.
  • Засновник компанії Microsoft, мільярдер Білл Гейтс планує у найближчі пʼять років інвестувати $2 мільярди у стартапи та проєкти, спрямовані на боротьбу з глобальною зміною клімату.