Департамент кібербезпеки СБУ заявив про спеціальний «український підрозділ» у спецслужбах РФ

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Департамент кібербезпеки СБУ заявив про спеціальний «український підрозділ» у спецслужбах РФ

СБУ

У Росії є окремі підрозділи, які працюють виключно за українським напрямом й отримують на це фінансування. Про це заявив начальник управління Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк.

Так за минулий рік Служба безпеки:

  • нейтралізувала понад 600 кіберінцидентів та кібератак на інформаційні ресурси органів державної влади;
  • припинила діяльність 20 хакерських угруповань, причетних до таких атак;
  • заблокувала понад 2,5 тисячі спільнот у соцмережах з мільйонною аудиторією та понад 20 бот-мереж потужністю понад 60 тисяч акаунтів.

Через такі мережі збирають розвідувальні та персональні дані громадян України, а потім атакують органи влади та об’єкти критичної інфраструктури держави. Вітюк зазначив, що значна частина таких ботомереж і кібератак координуються саме з РФ. Аналогічна ситуація з проросійською пропагандою, над якою працюють фахові пропагандисти на замовлення спецслужб країни-агресора. Відтак СБУ оголосила про підозри окремим блогерам (Анатолію Шарію) та адміністраторам Telegram-каналів, зокрема щодо державної зради і розпалювання національної ворожнечі та ненависті.

Вітюк наголосив, що інструментами в гібридній війні стають: телеканали, інформаційні портали, сайти, спільноти у соцмережах, поштові сервіси, Telegram-канали, «фабрики тролів» та окремі блогери.