СБУ оголосила підозру Шарію за двома статтями. Той «подякував» спецслужбі

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Служба безпеки України оголосила про підозру Анатолію Шарію за статтями про держзраду і порушення рівноправності (расова, національна, релігійна).

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

СБУ прямо називає Шарія російським пропагандистом та заявляє, що він з 2012 року через соціальні мережі та низку ЗМІ, в тому числі російські телеканали, допомагав державним та неурядовим структурам Росії проводити інформаційні кампанії. За версією слідства, Шарій займався підривною діяльністю проти України.

Шарію за ч. 1 ст. 111 та ч. 1 ст. 161 загрожує від 12 до 15 років позбавлення волі.

СБУ

«Пропагандист займався дискредитацією державної політики України, умисно та цілеспрямовано поширював маніпулятивну, викривлену інформацію щодо урядових ініціатив та подій на Сході країни. Метою було — загострення і дестабілізація суспільно-політичної та соціально-економічної ситуації, розпалювання міжетнічних і міжконфесійних конфліктів», — сказано у повідомленні.

Зараз СБУ продовжує збирати докази і встановлює особи спільників Шарія, які могли бути причетні до його діяльності.

Сам Шарій вже відреагував на підозру і «подякував» СБУ. Він заявив, що справа проти нього політична.

  • Анатолій Шарій — колишній журналіст, який утік з України у 2012 році та отримав політичний притулок у Литві. Згодом почав вести політичний блог на каналі YouTube, який на сьогодні налічує понад 2 мільйони підписників. За даними партнера YouТube — сервісу Tubular, за підсумками весни близько 40% YouTube-аудиторії Шарія — з Росії. Влітку 2019 року Шарій, перебуваючи за кордоном, оголосив про створення політичної партії та назвав її «Партія Шарія». Партію офіційно очолює його дружина Ольга, однак справжнім лідером залишається Анатолій — про що вказано на сайті партії.
  • 17 листопада Окружний адміністративний суд Києва відкрив провадження у справі про заборону Партії Шарія.
  • Партія Шарія подала до суду на Національне агентство із запобігання корупції (НАЗК) зі звинуваченням у невиплаті коштів, передбачених законом про державне фінансування партій. Окружний адміністративний суд Києва відмовив у задоволенні позову.