Європарламент зняв дипломатичний імунітет з лідера каталонських сепаратистів Пучдемона

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Європарламент зняв дипломатичний імунітет з лідера каталонських сепаратистів Пучдемона

Wikipedia / Chatham House

Європейський парламент проголосував за зняття дипломатичного імунітету з лідера каталонських сепаратистів Карлеса Пучдемона.

Про це пише Deutsche Welle.

За відповідне рішення проголосували 400 депутатів Європарламенту, 248 були проти, а ще 45 утрималися.

Також імунітет зняли з колишнього міністра охорони здоров’я Каталонії Тоні Коміна та міністра освіти Клари Понсаті. Ця трійка втекла до Бельгії після невдалої спроби провести референдум за незалежність Каталонії. У 2019 році їх обрали депутатами Європарламенту.

У Пучдемона вже заявили, що планують подавати апеляцію на це рішення Європарламенту. Його оскаржать у Європейському суді в Люксембурзі.

Хто такий Пучдемон?

Каталонський журналіст і політик. Президент Женералітету Каталонії у 2016—2017 роках. 27 жовтня 2017 року його усунули з посади президента Женералітету Каталонії за порушення Конституції Іспанії та проведення незаконного референдуму восени 2017 року. Сам Пучдемон вважає себе законним президентом Женералітету, а свій уряд — законним урядом Каталонії у вигнанні. Політик утік до Бельгії, Іспанія домагається його видачі.

  • Референдум за незалежність Каталонії відбувся 1 жовтня 2017 року. Тоді понад 90% учасників плебісциту підтримали незалежність регіону від Іспанії. Однак уряд Іспанії оголосив референдум незаконним і розпустив парламент Каталонії. Під час проведення референдуму поліція і Нацгвардія жорстоко розігнали його учасників, унаслідок чого постраждали сотні людей.
  • Верховний суд Іспанії звинуватив главу уряду Каталонії Карлеса Пучдемона в організації повстання та розтраті держкоштів і видав ордер на його арешт.