Ексголова уряду Каталонії Пучдемон здався владі Бельгії, але його відпустили

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Колишній голова автономного уряду Каталонії Карлес Пучдемон добровільно здався бельгійській владі. Про це повідомляє ВВС.

14 жовтня Верховний суд Іспанії видав новий ордер на арешт каталонського політика. Через це Пучдемон у пʼятницю зʼявився в прокуратуру Брюсселя у супроводі своїх адвокатів. Він заявив, що не згоден з вимогами Іспанії і не має наміру повертатися в Іспанію добровільно.

При цьому Пучдемону повідомили, що ордер — не дійсний, бо складений іспанською мовою, а за бельгійськими законами такі документи приймаються тільки англійською або однією з офіційних мов країни — французькою, фламандською чи німецькою.

Очікується, що іспанська влада наступного тижня надішле новий ордер, а до тих пір Пучдемона відпустили під особисте зобовʼязання. Ніяких інших обмежень свободи на нього не накладали.

Хто такий Пучдемон?

Каталонський журналіст і політик. Президент Женералітету Каталонії в 2016—2017 роках. 27 жовтня 2017 року його усунули з посади президента Женералітету Каталонії за порушення Конституції Іспанії та проведення незаконного референдуму восени 2017 року. Сам Пучдемон вважає себе законним президентом Женералітету, а свій уряд — законним урядом Каталонії у вигнанні. Політик утік до Бельгії, звідки Іспанія домагається його видачі.

  • Напередодні в Барселоні відновилися масові протести, які переросли в численні заворушення. Учасники акцій перекрили вулиці, звалили в купу сміття й підпалили його. Поліція заарештувала 11 осіб. Через загальний страйк, запланований на пʼятницю, скасовано 42 авіарейси.
  • Протести в Каталонії відновилися через судові вироки девʼятьом лідерам каталонських сепаратистів за заколот та їхню роль у референдумі про незалежність 2017 року. Колишньому віцепрезиденту Каталонії Оріолу Жункерасу присудили найдовший термін, 13 років, за підбурювання до заколоту та неправомірне використання державних коштів.
  • У середині вересня понад 600 тисяч людей, які підтримують відокремлення Каталонії від Іспанії, зібралися на мітинг у Барселоні в Національний день автономії.