Вночі: у Білому домі проговорилися про тиск на Україну, Пашинський став фігурантом ще трьох справ, міністр енергетики США залишає посаду

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

У Білому домі зізналися в тиску на Україну

Виконуючий обовʼязки глави апарату Білого дому Мік Малвані підтвердив, що президент Дональд Трамп заморозив майже $400 млн допомоги Україні для тиску з метою розслідування дій демократів.

При цьому Малвані заявив, що знав тільки про запит США розслідувати ситуацію із сервером Демократичної партії, зламаним на виборах 2016 року, але текстові повідомлення між американськими дипломатами показують спробу змусити Україну взяти на себе зобовʼязання провести розслідування щодо Burisma — компанії, в якій працював син колишнього віцепрезидента Джо Байдена.

Пашинський став фігурантом у трьох кримінальних провадженнях ГПУ

Генеральна прокуратура порушила три кримінальні провадження, в яких фігурує колишній нардеп Сергій Пашинський. За словами генерального прокурора Руслана Рябошапки, слідство має достатньо матеріалів для підтвердження вини Пашинського.

«Тільки на цьому тижні було зареєстровано щонайменше три кримінальні провадження, де може фігурувати цей колишній народний депутат. Крім того, ще є достатньо матеріалів в органах досудового розслідування, зокрема в НАБУ, які вже розслідуються і в яких теж може бути фігурантом цей народний депутат», — сказав Рябошапка.

Він додав, що ці матеріали можуть бути підставою для притягнення його до кримінальної відповідальності в майбутньому.

Міністр енергетики США залишає посаду

Міністр енергетики США Рік Перрі заявив, що подає у відставку після початку процедури імпічменту Дональда Трампа.

Перрі вже повідомив президенту Сполучених Штатів Трампу про те, що йде з посади. За даними ЗМІ, відставка не буде негайною, але міністр вже передав лист президенту. Сам Трамп підтвердив, що Перрі залишить посаду до кінця року.

У США активно аналізують роль, яку Перрі зіграв у стосунках президента США з Україною, які зараз стали предметом розслідування про початок процедури імпічменту Трампа.

У Барселоні поновилися масові протести

У Барселоні поновилися масові протести, які переросли в численні заворушення. Учасники акцій перекрили вулиці, звалили на купу сміття та підпалили його. Також на вулицях підривають петарди, чутно звуки поліцейських сирен.

Демонстранти розбили вітрину одного з банківських відділень, підпалили стільці одного з вуличних кафе і кинули їх на проїжджу частину. Поліція намагається запобігти зіткненням між прихильниками незалежності Каталонії і ультраправими. При цьому мітингувальники кидають коктейлі Молотова в правоохоронців, на що ті почали відповідати гумовими кулями.

Поліція заарештувала 11 осіб. Через загальний страйк, запланований на пʼятницю, скасовано 42 авіарейси.