Рада продовжила терміни встановлення лічильників газу в Україні

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Верховна Рада продовжила термін встановлення лічильників природного газу населенню до 1 січня 2023 року.

За відповідний законопроєкт проголосували 244 народні депутати.

Зазначимо, йдеться про споживачів, які мешкають у приватних будинках і квартирах та використовують газ тільки для приготування їжі.

Раніше передбачалося, що кінцевий термін встановлення таких лічильників — 1 січня 2021 року.

Окрім цього, Кабінет міністрів повинен протягом трьох місяців (від дня набрання чинності закону) розробити і затвердити порядок компенсації витрат споживачам, які встановлювали індивідуальні лічильники газу власним коштом.

За даними авторів законопроєкту, нині в Україні лічильники газу відсутні в майже 2,1 млн домогосподарств, де проживає орієнтовно 5,5 млн осіб.

  • Кабінет міністрів вирішив на період карантину або до кінця опалювального сезону ввести державне регулювання тарифів на газ. Вартість кубометра газу становить 6,99 гривні.
  • Також Кабмін вніс електроенергію слідом за природним газом до переліку соціально значущих товарів, вартість яких регулює держава.
  • Раніше Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, попередньо схвалила запровадження річного тарифу на газ із травня. Постачальники газу повинні опублікувати річні ціни на газ для населення до 25 квітня.