Уповноважений із захисту мови звернувся до поліції через скандали з обслуговуванням українською

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь просить поліцію відреагувати на інциденти в Миколаєві та Одесі, повʼязані зі скандалом на мовному підґрунті.

У своєму Facebook він відреагував на скандали 2 і 3 березня, коли відвідувачі кавʼярні та магазину ображали продавців за обслуговування українською мовою.

«Приниження продавців через те, що вони виконували норму закону [...] — неприпустимо. Такі дії повинні однозначно кваліфікуватися за статтею 161 КК як умисні дії, спрямовані на розпалювання національної ворожнечі, образу почуттів громадян за мовною ознакою. На жаль, події в Миколаєві супроводжувалися приниженням честі та гідності персоналу закладу, а в Одесі — ще й публічним приниженням державної мови», — сказав Кремінь.

Він зазначив, що винуватцям повинен загрожувати штраф або обмеження волі, згідно із Кримінальним кодексом, і радить громадянам завжди викликати поліцію в таких випадках.

Що сталося?

У Миколаєві за обслуговування українською відвідувач кричав на баристу кавʼярні. Чоловік довів працівницю закладу до сліз, але коли приїхали власники, він не зміг пояснити своєї поведінки.

В Одесі жінка влаштувала скандал у магазині, де її обслуговували українською. «Мова — это говяжий язык», — кричала вона, поки її супутник писав претензії до книги скарг.

  • Від 16 січня 2021 року мовою сфери обслуговування в Україні офіційно стала українська — відповідно до закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Зміни стосуються підприємств і підприємців, виробників, продавців, установ та організацій усіх форм власності, що обслуговують споживачів або надають інформацію про товари та послуги. Водночас на прохання клієнта його можна обслуговувати іншою мовою, прийнятною для обох сторін.
  • Закон не передбачає кримінальної відповідальності за його порушення. Проте є штрафи — вони набудуть чинності 16 липня 2022 року та становитимуть від 3 400 до 8 500 гривень.
  • Раніше мовний омбудсмен повідомляв, що отримав 605 скарг на порушення закону, який зобовʼязує сферу обслуговування надавати послуги українською мовою.