Зеленський ветував зміни до закону про захист викривачів корупції

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Зеленський ветував зміни до закону про захист викривачів корупції

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Президент Володимир Зеленський наклав вето на зміни до закону про захист викривачів корупції.

Про це пише пресслужба Офісу президента.

Документ передбачає створення Єдиного порталу повідомлень викривачів, до якого вноситимуть інформацію від викривачів корупції, а також інформацію про самих викривачів, зокрема їхні персональні дані.

«Водночас мета та цілі обробки даних про викривачів законом не визначаються, не врегульовуються також питання обсягу даних, які вноситимуть до Єдиного порталу. Не визначено порядок захисту таких даних, випадки, підстави та коло осіб, яким надаватиметься доступ до них. Законом лише визначається, що Єдиний портал гарантує дотримання умов конфіденційності та анонімності, а також те, що держателем та відповідальним за його адміністрування є НАЗК», — підкреслюють в ОП.

У зв’язку з цим Зеленський ветував законопроєкт та запропонував або ж захистити персональні дані викривачів, або ж не вносити їх до цього Єдиного порталу.

  • 4 лютого Верховна Рада ухвалила законопроєкт, який передбачає створення Єдиного порталу повідомлень для викривачів корупції. Документ вносить зміни до закону «Про запобігання корупції» і створює правову основу для здійснення повідомлень викривачів через Єдиний портал. Таким чином законотворці хочуть посприяти належному та якісному розгляду інформації про корупцію.
  • Законопроєкт про викривачів Рада ухвалила 13 вересня 2019 року. 1 жовтня Рада ухвалила законопроєкт про викривачів корупції у другому читанні.