Рада ухвалила законопроєкт про викривачів корупції. Інформаторам гарантують анонімність і безкоштовного адвоката

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:

Верховна Рада ухвалила у другому читанні і в цілому законопроєкт № 1010 про викривачів корупції. Документ вносить зміни до закону «Про запобігання корупції» і запроваджує поняття «викривачів» — громадян, які повідомляють про можливі факти корупційних правопорушень.

За проголосували 252 депутати.

Повідомляти про корупцію та інші порушення громадянам дозволяється анонімно до Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) — на «гарячу лінію» або електронною поштою. Передбачається, що після отримання скарги НАЗК буде перевіряти всі зазначені факти й отримувати пояснення від чиновників, про яких повідомив викривач. Самому інформатору нададуть результати перевірки протягом трьох днів після її завершення.

Викривачі можуть претендувати на грошову винагороду за інформацію, якщо розмір хабара або збитків, завданих державі від факту корупції, становить не менше 5 000 прожиткових мінімумів (9,6 млн грн при прожитковому мінімумі в 1 936 грн станом на 17 жовтня 2019 року). Рішення про винагороду викривачу приймає суд, сума винагороди становить 10% від предмета корупції, але не може перевищувати розмір 3 000 мінімальних заробітних плат (12,5 млн грн при мінімальній зарплаті у 4 173 грн станом на 17 жовтня 2019 року).

У законопроєкті йдеться, що викривач не несе юридичної відповідальності за повідомлення про можливі факти корупції. Інформаторам гарантують безкоштовну правову допомогу; захист у разі загрози життю та здоровʼю; відшкодування витрат на адвоката. Також викривачів захистять від звільнення з роботи або пониження в посаді, якщо воно буде повʼязано з викриттям корупції.

Під час обговорення в залі найбільші суперечки серед депутатського корпусу викликав пункт про анонімність викривачів. За словами депутатів, вона може призвести до наклепу, а також до того, що люди будуть зʼясовувати стосунки, повідомляючи неправдиві факти про корупцію. Однак комітет парламенту з питань антикорупційної політики наполіг на збереженні анонімності.

  • У першому читанні законопроєкт про викривачів Рада ухвалила 13 вересня.
  • Група викладачів зі Стенфордського університету навчатиме державному управлінню 50 депутатів Верховної Ради. Серед викладачів буде американський політолог і економіст, старший науковий співробітник Центру з питань демократії, розвитку та верховенства права в Стенфорді Френсіс Фукуяма.