Державіаслужба: Чотири літаки, проти власників яких запровадили санкції, вилетіли з України ще до рішення РНБО

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Videvo

Чотири літаки, яким Рада національної безпеки та оборони 19 лютого анулювала дозволи та плани на виконання польотів на території України, вилетіли з країни ще до оприлюдення санкцій.

Про це повідомляє «Радіо Свобода» з посиланням на Державну авіаційну службу.

У відомстві зазначили, що відповідно до рішення РНБО загалом п’ятьом літакам терміном на три роки анулювано вже наявні дозволи і плани на виконання польотів, а також заборонено видавати нові.

У Державіаслужбі навели інформацію про польоти чотирьох із п’яти літаків:

  • повітряне судно T7-BRG, що офіційно належить підсанкційній компанії Gold Natural Group Limited. Цим літаком, за даними ЗМІ, користувався нардеп «Опозиційної платформи — За життя» Тарас Козак, проти якого теж раніше ввели санкції. За даними авіаслужби, T7-BRG здійснив виліт за межі України 29 січня за маршрутом Київ («Жуляни») — Аліканте (Іспанія);
  • повітряне судно T7-ABC, що належить підсанкційній компанії Klodius Investments Limited, зареєстрованій на Британських Віргінських островах. Компанією володіє дружина президента «Київміськбуду» Ігоря Кушніра Оксана Кушнір. Цей літак 14 лютого вилетів за маршрутом Київ («Жуляни») — Цюрих (Швейцарія);
  • повітряне судно T7-CIF, що належить підсанкційній компанії Sandgate Commerce ltd, яку повʼязують із бізнесменом та ексдепутатом Віталієм Хомутинніком. Літак теж вилетів 14 лютого за маршрутом Київ («Бориспіль») — Відень (Австрія).
  • повітряне судно T7-GLT, зареєстроване на Whpa Avia Ltd на Віргінських островах. Підтверджених даних про кінцевого власника цієї компанії немає. Цей літак вилетів 25 січня за маршрутом Київ («Жуляни») — Вільнюс (Литва).

Інформації про подальше пересування вказаних повітряних суден у Державіаслужбі немає.

Про місце перебування та останній переліт п’ятого підсанкційного літака T7-GEM в авіаслужбі не надають інформацію. За даними з офіційних джерел, він належить компанії Evirer Ltd, зареєстрованій в ОАЕ.

Зазначимо, що 25 лютого проєкт Bihus.Info оприлюднив розслідування, в якому йшлося, що три з п’яти чартерних літаків, на офшорних власників яких РНБО наклала санкції, незадовго до засідання перегнали у містечко Сент-Галлен у Швейцарії. Журналісти зазначали, що саме в Сент-Галлені юридично прописана фірма «Інтернешнл Трейдінг Партнерс» — співвласник українського «Прикарпатзахідтрансу», яка по суті і стала причиною накладання санкцій через володіння частиною нафтопроводу «СамараЗахідний напрямок». Нафтопровід повʼязують із нардепом ОПзЖ Віктором Медведчуком.

  • 19 лютого РНБО ввела санкції проти 8 осіб (трьох українців, пʼятьох росіян) — серед них нардеп ОПзЖ Віктор Медведчук і його дружина Оксана Марченко (за фінансування тероризму). СБУ уточнила, що йдеться про фінансування «ЛНР» через постачання вугілля. Також у санкційному списку опинилися 19 компаній. Серед них — мережа магазинів «Спортмастер» і компанія екснардепа Віталія Хомутинніка.
  • 2 лютого РНБО ввела санкції проти нардепа від ОПзЖ, близького соратника Медведчука — Тараса Козака, а також його телеканалів — «112 Україна», ZIK і NewsOne. Козак і телеканал «112 Україна» оскаржили санкції у Верховному суді.