Українського активіста Приходька засудили в Росії до 5 років увʼязнення

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Українського активіста Приходька засудили в Росії до 5 років увʼязнення

Південний окружний військовий суд в російському Ростові-на-Дону засудив кримчанина Олега Приходька до 5 років увʼязнення в колонії суворого режиму.

Про це повідомляє видання «Ґрати».

Перший рік свого терміну він повинен буде провести у вʼязниці — колонії з найсуворішим режимом, де увʼязнених весь час утримують у камерах. Крім того, Приходьку призначено штраф у розмірі 110 тисяч рублів (близько 42 тисяч гривень). При цьому суд звільнив Приходька від покарання за статтею про зберігання вибухівки у звʼязку із закінченням терміну давності.

За версією слідства, Приходько мав намір підірвати будівлю адміністрації Сак, щоб примусити владу Криму «до входження півострова до складу України». На початку лютого 2020 року слідство висунуло йому ще одне звинувачення в підготовці чергового теракту — підпалу будівлі Генерального консульства Росії у Львові «з метою впливу на прийняття органами влади Російської Федерації рішення про необхідність входження Республіки Крим до складу України». Для цього Приходько нібито знайшов в Україні невстановлену слідством особу, зідзвонився з нею і запропонував скоїти теракт. Пізніше вони листувалися смс і нібито запланували здійснити підпал протягом жовтня 2019 року.

Приходько заперечує провину і стверджує, що під час обшуку в гаражі йому підкинули тротилову шашку-200, запал від гранати РГД-2 і уражаючі елементи — нарізані електроди для зварювання. А в ніч після затримання в будівлі ФСБ невідомий чоловік, представившись лікарем під приводом огляду відібрав у нього з порожнини рота біологічні зразки. Приходько вважає, що після цього його ДНК нанесли на вибухівку і таким чином сфальсифікували факт приналежності йому вибухівки.

Сам Приходько досить емоційно відреагував на оголошений вирок. «Я хочу, щоб ви всі здохли. Тоді на українсько-китайському кордоні все буде добре», — сказав активіст.