Омбудсмен Денісова: Активісту Приходьку інкримінують злочини, які він не скоював. Йому призначили низку експертиз

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Затриманому працівниками ФСБ на окупованому кримському півострові активісту Олегу Приходьку інкримінують злочини, які він не скоював. Про це у Facebook написала уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, відреагувавши на предʼявлені активісту звинувачення.

«Українського політвʼязня Олега Приходька звинуватили в діях, які він не скоював. Йому інкримінують підготовку до теракту, а також незаконне виготовлення вибухівки. Згідно з уточненою інформацією, громадянину України призначили низку експертиз, зокрема, амбулаторно-психіатричну, біологічну, вибухотехнічну та комплексну лінгвістичну», — написала вона.

Денісова зазначила, що буде контролювати дотримання прав Приходька, щоб не допустити фальсифікації кримінальної справи.

Хто такий Олег Приходько?

Проукраїнський активіст, мешканець села Оріхове Сакського району Криму. Приходько був представником української політичної партії «Свобода», яка з 2014 року заборонена підконтрольною Росії кримською владою.

Російські силовики вже заарештовували Приходька за українські номерні знаки на автомобілі в червні 2016 року. Також 8 лютого працівники кримської ФСБ проводили обшук в активіста. У нього вилучили українську символіку, прапори партії «Свобода» та червоно-чорні прапори, портрет Степана Бандери, техніку та домашні CD-диски. Після обшуку Приходька відвезли до Сімферополя, де допитували про його діяльність і звʼязки на материковій частині України.

19 червня проти активіста порушили справу за статтею про «пропаганду символіки та атрибутики екстремістських організацій».