Суд у Криму заарештував затриманого в четвер активіста Приходька

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Підконтрольний Росії Київський районний суд Сімферополя заарештував проукраїнського активіста Олега Приходька, повідомляє в Facebook «Кримська солідарність».

«Клопотання слідчого про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою задоволено. Олег Приходько залишиться в СІЗО до 10 грудня 2019 року», — сказано в повідомленні.

Свою причетність до підготовки теракту Приходько спростував. «У мене два гаражі, вони [ФСБ] хотіли оглядати. Я їх спитав, чи другий відчиняти. Вони відповіли, що в них немає постанови на другий гараж. Я їм сказав, що можу відчинити обидва гаражі, тому що мені приховувати нічого. Для мене стало несподіванкою, коли вони почали діставати речі, яких у мене взагалі не було ніколи», — заявив він.

Хто такий Олег Приходько?

Проукраїнський активіст, житель села Оріхове Сакського району Криму. Приходько був представником української політичної партії «Свобода», яка з 2014 року заборонена підконтрольною Росії кримською владою.

Російські силовики вже заарештовували Приходька за українські номерні знаки на автомобілі в червні 2016 року. Також 8 лютого працівники кримської ФСБ проводили обшук в активіста. У нього вилучили українську символіку, прапори партії «Свобода», червоно-чорні прапори, портрет Степана Бандери, техніку та домашні CD-диски. Після обшуку Приходька відвезли до Сімферополя, де допитували про його діяльність і звʼязки на материковій частині України.

19 червня проти активіста почали справу за статтею 20.3 Кодексу РФ про адміністративні порушення (пропаганда символіки та атрибутики екстремістських організацій).