ВРП звільнила скандального суддю Вищого господарського суду Ємельянова

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
ВРП звільнила скандального суддю Вищого господарського суду Ємельянова

Вища рада правосуддя звільнила Артура Ємельянова з посади судді Вищого господарського суду через тиск на суддів і втручання у розгляд справ. Про це повідомили у пресслужбі ВРП.

Відповідне рішення ухвалили напередодні, 2 березня. Але саме подання про звільнення Ємельянова Друга Дисциплінарна палата ВРП подала ще 4 червня 2018 року.

Тоді вона дійшла висновку, що Ємельянов, перебуваючи на посадах голови Ради суддів господарських судів України та заступника голови Вищого господарського суду, використовув своє службове становище та чинив тиск на суддів у справах до 2014 року.

Також у висновку палати наголошують, що Ємельянов у період із 2013 року по 2014 рік включно втручався у процес розгляду справ, а також шантажував та погрожував судді Господарського суду Києва.

«Наслідком стало формування у суспільстві негативного сприйняття діяльності судової влади, негативної оцінки ефективності функціонування всієї системи правосуддя та недовіри до суду», — підсумували у ВРП.

Нагадаємо, у 2016 році Генпрокуратура оголосила підозру судді Ємельянову і ексглаві Вищого господарського суду Віктору Татькову в незаконному втручанні в автоматизовану систему розподілу справ між суддями. За даними слідства, вони «фактично підпорядкували собі систему прийняття судових рішень». Зараз Татьков фігурує у справі про приватизацію Зуївського заводу на Донеччині та «плівках» глави Конституційного суду Тупицького.

У 2017 році «Схеми» писали, що колишня дружина Ємельянова Світлана володіє численною елітною нерухомістю у різних куточках світу — це вілла в Антальї, апартаменти у Дубаї, два готелі у Відні, а також німецька фірма, яка керує трьома готелями у Франкфурті-на-Майні. Журналісти вказували на фіктивне розлучення пари для приховування майна у декларації судді.

У 2018 році Вища рада правосуддя тимчасово відсторонила Ємельянова. Він разом із дружиною фігурував у справі про «легалізацію доходів, здобутих злочинним шляхом».

Крім того, австрійська прокуратура підозрювала Ємельянова і його колишню дружину Світлану у замовленні викрадення громадянина Німеччини.