Аваков: Санкції проти «труби» Медведчука планували запровадити у 2016 році — їх зірвав Порошенко

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Аваков: Санкції проти «труби» Медведчука планували запровадити у 2016 році — їх зірвав Порошенко

Михайло Палінчак / Прес-служба Президента України

Пʼятий президент Петро Порошенко зірвав запровадження у 2016 році санкцій проти компанії «Прикарпатзахідтранс», повʼязаної з нинішнім головою політради «Опозиційної платформи — За життя» Віктором Медведчуком. Ця компанія використовувала ділянку нафтопроводу «Самара — Західний напрямок» для транспортування в Україну нафтопродуктів.

Про це в інтервʼю журналісту Дмитру Гордону розповів міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Міністр розповів, що питання запровадження санкцій розглядалося у 2016 році на одному із останніх засідань Кабінету міністрів, коли його очолював Арсеній Яценюк. «У середу Яценюк доручив уряду підготувати до наступного засідання санкції проти цієї «труби» [українська ділянка нафтопроводу «Самара — Західний напрямок»]. В пʼятницю я прийшов на наступне засідання, у зал, а на нього не прийшли декілька міністрів із квоти Петра Порошенка», — розповів Аваков.

Міністр не назвав дат, по яких відбувалися згадані засідання, але раніше, експремʼєр Арсеній Яценюк на ток-шоу «Свобода слова із Савіком Шустером» розповів, що ці засідання відбулися 6 і 8 квітня 2016 року.

За словами Авакова, таким чином «Порошенко зірвав кворум», давши вказівку міністрам не приходити на засідання. Це допомогло компаніям уникнути санкцій.

Крім того, міністр розповів, що у 2018 році з подачі фракції «Народного фронту» на розгляд Ради безпеки та оборони внесли пропозиції про закриття телеканалів «112 Україна» та NewsOne.

«Було засідання РНБО, я був членом Ради тоді. Я відкрив запропоновані до розгляду матеріали і побачив цікаву метаморфозу: ми очікували побачити там санкції про NewsOne і «112 Україна», а несподівано зʼясував, що цих матеріалів немає, а там вискочив такий телеканал, як «НАШ», — заявив Аваков.

Міністр під стенограму запитав, чи РНБО цілеспрямовано намагається «вирішити конфлікт між Медведчуком та Ахметовим на користь першого». «На що Петро Олексійович відповів: “Так-так, давайте не сваритися, давайте все відкладемо й розберемося”», — розповів Аваков. Він також сказав, що здивований нинішньою реакцією Порошенка, який скаржиться, що не мав достатніх матеріалів для запровадження цих санкцій. «І це неправда. У нього були ці матеріали, йому приносив їх Грицак [тодішній голова СБУ]», — додав Аваков.