Корбан став співвласником мережі магазинів «Цитрус»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Корбан став співвласником мережі магазинів «Цитрус»

Олександр Течинський / «Бабель»

Бізнесмен і політик Геннадій Корбан став власником 50% акцій компанії «ЗТ-Інвест», на якій зареєстровані торгові марки і логотипи мережі магазинів електроніки «Цитрус». Про це свідчать дані в Opendatabot.

Раніше власником пакету акцій, які викупив Корбан, був співзасновник компанії — Дмитро Зінченко. Решта 50% акцій продовжують належати іншому співвласнику — Григорію Топалу.

Купівля сталася на тлі конфлікту між Зінченком і Топалом. Влітку 2020 року Зінченко звинуватив партнера в спробі рейдерського захоплення.

Сам Корбан підтвердив LIGA.net придбання акцій компанії, наголосивши, що перемовини тривали з літа. «Коли стався конфлікт, вони шукали третього, хто викупить частку. Мені запропонували як інвестору. Мені цікавий ритейл. У мене є мережевий бізнес. Він повʼязаний з медичними товарами», — зазначив бізнесмен.

За його словами, частка у «Цитрусі» йому потрібна для розвитку компанії — там він виступає у ролі інвестора. «Я купив основну компанію [«ЗТ-Інвест»], яка володіє торговою маркою і на якій будуть сконцентровані основні обороти, поставки техніки. Мені належить ряд магазинів, які «Цитрус» орендує [...] Найближчим часом ми переведемо юридичну адресу компанії з Одеси в Дніпро», — розповів Корбан.

Що стосується змін, то у планах бізнесмена оптимізація компанії. «Вона розбита на шість-вісім компаній, дуже роздроблена. Партнери до цього вели не дуже прозору діяльність. Одна компанія брала кредити, інша — привозила техніку під заставу і віддавала їх. Третя займалася орендою, четверта володіла торговою маркою і т. ін. Вона повинна стати прозорою», — наголосив він.

У свою чергу, у пресслужбі компанії «Цитрус», коментуючи інформацію про купівлю, заявили, що «ЗТ-Інвест» не впливає на операційну діяльність мережі магазинів.

«ЗТ-Інвест» належить тільки частина другорядних активів компанії [«Цитрус»], які не впливають ні на операційну діяльність, ні на оборотні активи підприємства», — заявили в компанії.

  • Геннадій Корбан — український бізнесмен і колишній політик. Був заступником Ігоря Коломойського, коли той очолював Дніпропетровську ОДА, та головою партії УКРОП. З олігархом знайомий понад двадцять років. У жовтні 2015 року його затримали і посадили в СІЗО, але у вересні 2017 року ГПУ зняла з нього усі звинувачення. На той момент Корбан вже виїхав з України, оскільки суд скасував його арешт. У грудні 2017 року він повернувся до України.