Рада запровадила карну відповідальність за псевдомінування шкіл та лікарень

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Рада запровадила карну відповідальність за псевдомінування шкіл та лікарень

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Верховна Рада посилила відповідальність за неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян.

За таке рішення проголосували 286 нардепів.

У законопроєкті йдеться про псевдомінування критично важливих обʼєктів — лікарень, навчальних закладів та інших суспільно важливих обʼєктів, виведення з ладу яких може заподіяти майнову шкоду і становити загрозу для життя і здоровʼя людей.

За псевдомінування критично важливих обʼєктів інфраструктури запроваджується покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 4 до 8 років. Положення про додаткове покарання у вигляді конфіскації майна із законопроєкту вирішили виключити.

  • Наприкінці січня в Запоріжжі затримали місцевого жителя, який систематично «мінував» різні обʼєкти в Україні і за кордоном.
  • 1 червня 2020 року в Києві поліція перекрила рух транспорту на мосту Метро в звʼязку з повідомленням про замінування. Через годину чоловіка, який повідомив про «замінування» моста, затримали. Він погрожував підірвати переправу, якщо йому не зможуть організувати термінову зустріч з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим.
  • Міст Метро мінували й раніше — у вересні 2019 року. Тоді міст Метро заблокували на кілька годин, а рух транспорту відновили пізно ввечері.