У Запоріжжі викрили чоловіка, який за гроші «мінував» установи в Україні та за кордоном. «Замовлення» він отримував через групу у соцмережі

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

У Запоріжжі затримали місцевого мешканця, який систематично «мінував» різні об’єкти в Україні та за кордоном.

Про це повідомили у пресцентрі Служби безпеки України.

За даними досудового слідства, чоловік створив у соціальній мережі, забороненій в Україні, групу, в якій за гроші приймав «замовлення» на псевдомінування загальноосвітніх шкіл, вищих навчальних закладів, атомних станцій, вокзалів та місць масового перебування людей.

Також у СБУ розповіли, що зловмисник регулярно надсилав на електронні поштові скриньки СБУ та Нацполіції листи із погрозами про нібито закладання вибухівки, попередньо йдеться про понад 200 повідомлень про мінування.

Під час обшуків у чоловіка вилучили комп’ютерну техніку та мобільні телефони із доказами протиправної діяльності.

Наразі відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 259 (завідомо неправдиве повідомлення про підготовку вибуху, підпалу або інших дій, які загрожують загибеллю людей чи іншими тяжкими наслідками, вчинене повторно) Кримінального кодексу України, зловмиснику оголосили про підозру у скоєнні злочину. Він перебуває під цілодобовим домашнім арештом.

Зазначимо, що протягом останніх двох тижнів Одесою та областю прокотилася хвиля «замінувань». Так, 11 січня правоохоронці отримали інформацію про нібито закладення вибухівки в міських клінічних лікарнях № 8, № 10 та Малиновському районному суді, наступного дня знову «замінували» суд та ще декілька об’єктів, 13 січня вибухівку знову шукали в будівлі суду, а також у прокуратурі та 26 дитячих садочках. 15 та 20 січня в Одесі «замінували» майже 200 дитсадків, 25 січня вибухівку шукали вже в 373 навчальних закладах регіону — дитсадках, школах, навчально-виховних комплексах.

  • 1 червня 2020 року у Києві поліція перекрила рух транспорту на мосту Метро у зв’язку з повідомленням про замінування. Через годину чоловіка, який повідомив про «замінування» мосту, затримали. Він погрожував підірвати переправу, якщо йому не зможуть організувати термінову зустріч із міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим.
  • Міст Метро мінували і раніше — у вересні 2019 року. Тоді міст Метро заблокували на декілька годин, а рух транспорту відновили пізно ввечері.