Викрадачі школярів з Нігерії відпустили більшість із 317 дівчат, яких захопили минулого тижня. Умови звільнення дітей невідомі

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Більшість школярок з Нігерії, яких минулого тижня викрали бойовики, відпущені на свободу. Наразі звільнили 279 дівчат із 317, яких схопили в середній школі міста Джангебе на північному заході країни. Перед поверненням додому школярок, яким від 10 років і більше, обстежать медики.

Про це пише Bloomberg.

Під час викрадення, що сталося минулої п’ятниці, бойовики також атакували найближчий військовий табір і блокпост, щоб не дозволити солдатам врятувати школярок.

«Ми спали вночі, коли зненацька пролунали постріли. Вони стріляли без кінця. Ми піднялися з ліжок, і люди сказали, що нам слід тікати, що вони злодії. Усі втекли, і в кімнаті нас лишилося лише двоє», — розповідає одна з викрадених дівчат.

За словами потерпілої, бойовики приставили до голів дітей зброю та сказали, що «дають їм урок».

Одразу після цієї події армія та поліція розпочали спільну операцію з порятунку школярок, чиє викрадення викликало міжнародне обурення. Президент країни Мухаммаду Бугарі закликав силовиків продовжувати переслідування зловмисників, щоб подібне не повторювалося, і попередив, що сплата викупу лише заохотить до нових викрадень.

Наразі обставини та умови звільнення школярок невідомі.

Нігерія в останні роки зазнала кількох масових викрадень. Цієї суботи бойовики відпустили 24 школярів і кількох дорослих після кількаденного утримання в полоні у штаті Нігер. У грудні захопили понад 300 школярів у місті Канкара — невдовзі їх звільнили. За даними уряду, викуп зловмисникам не платили.

Найвідоміший випадок викрадення відбувся в 2014 році, коли в штаті Борно бойовики ісламістського угруповання «Боко харам» схопили 276 дівчат — 100 з них до сих пір не повернулися додому. Ісламісти виступають проти «західної освіти», а їхні бойовики часто атакують школи.

Також викраденнями промишляють звичайні бандити, які потім вимагають викуп за дітей.