Колишній президент Франції засуджений до трьох років вʼязниці за корупцію

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Суд Парижу визнав колишнього президента Франції Ніколя Саркозі (2007—2012) винним у корупції і торгівлі впливом. Він отримав три роки позбавлення волі, з яких один рік — реальний термін, а два роки — умовний.

Про це повідомляє BFM TV.

Розслідування проти Саркозі велося через сумнівні джерела фінансування його передвиборних кампаній в 2007 і 2012 році. Слідчі підозрювали Саркозі в розтраті і прийомі незаконних пожертв від дочки засновника компанії LʼOreal Ліліан Бетанкур і від лівійського лідера Муаммара Каддафі, якого вбили повстанці в 2011 році внаслідок самосуду.

Звʼязки з Каддафі не були доведені в суді через відмову заявника, а справа про гроші від Бетанкур розвалилася в суді. Звинувачення в корупції будувалися на записах телефонних розмов Саркозі і його адвоката Тʼєррі Ерцога, який від імені експрезидента обіцяв посаду в Монако судді в обмін на інформацію про хід розслідування справи про пожертви Бетанкур.

Саркозі не визнав себе винним, а його адвокат Жаклін Лаффонт заявила, що доводи прокуратури не обґрунтовані, оскільки на записах була «просто дружня балаканина». Колишній президент стверджує, що справи проти нього — це помста опонентів за спробу обмежити повноваження суддів під час його правління.

Як зазначає BBC, для Саркозі один рік реального терміну може означати свободу. Згідно із законом він може перебувати на свободі і носити електронний браслет.

  • У 2012 році видання Mediapart опублікувало документи, згідно з якими Лівія виділила на підтримку Саркозі 50 мільйонів євро. Розслідування у справі про фінансування кампанії Саркозі почали в 2013 році, але перший допит колишнього президента відбувся тільки в березні 2018 року.
  • В кінці жовтня 2018 року стало відомо, що експрезидент Франції Ніколя Саркозі програв апеляцію у справі про незаконне фінансування президентської кампанії в 2012 році.