Експрезиденту Франції Ніколя Саркозі висунули звинувачення у створенні «злочинного угруповання»

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Експрезиденту Франції Ніколя Саркозі висунули звинувачення у створенні «злочинного угруповання»

Aurelien Meunier / Getty Images

Колишньому президенту Франції Ніколя Саркозі висунули звинувачення у створенні «злочинного угруповання» через імовірне фінансування його президентської кампанії лідером Лівії Муаммаром Каддафі.

Про це повідомляє AFP з посиланням на Національну фінансову прокуратуру.

Зазначимо, протягом останніх тижнів паризький суд розглядав справу про підозру у фінансуванні режимом Муаммара Каддафі виборчої кампанії Саркозі 2007 року.

За даними слідства, кілька мільйонів євро могли піти на реабілітацію лівійського диктатора на міжнародній арені.

Наразі прокуратура підписала додатковий обвинувальний акт про продовження розслідування фактів «злочинного угруповання».

Водночас сам Саркозі заявив на своїй сторінці у Facebook, що він не винуватий.

«Французи повинні знати, що я не винен у тому, у чому мене звинувачують. У кінцевому підсумку я доведу свою повну невинуватість», — написав він, додавши, що був дуже здивований через нове звинувачення.

  • В історії Франції таке обвинувачення вперше висувають проти колишнього президента.
  • У 2012 році видання Mediapart опублікувало документи, згідно з якими Лівія виділила на підтримку Саркозі 50 мільйонів євро. Розслідування у справі про фінансування кампанії Саркозі почали в 2013 році, але перший допит колишнього президента відбувся тільки в березні 2018 року.
  • Експрезидента також звинувачували у зловживанні довірою власниці LʼОreal Ліліан Бетанкур при фінансуванні його першої передвиборної кампанії. Розслідування почалося у 2007 році, але до 2012 року Саркозі як президент мав імунітет. У жовтні 2013 року справу припинили за недостатністю доказів.
  • Крім того, у 2016 році Саркозі висунули звинувачення у справі про незаконне фінансування його виборчої кампанії під час президентських виборів 2012 року. Ідеться про слідство у справі PR-агентства Bygmalion, яке займалося супроводом кампанії Саркозі. Колишнього французького лідера звинувачують у розтраті з використанням підробних рахунків майже €43 млн на свою кампанію. Це майже вдвічі перевищило дозволений законом ліміт у €22,5 млн. Сам президент заявляв, що не знав про махінації працівників Bygmalion.
  • Ніколя Саркозі був президентом Франції з 2007 до 2012 року, коли під час виборів у другому турі він програв Франсуа Олланду.