Суд у Франції відхилив усі апеляції Саркозі. Експрезидента судитимуть за звинуваченням у корупції

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Колишній президент Франції Ніколя Саркозі постане перед судом в межах розслідування корупційного скандалу, передає агентство France Press.

Касаційний суд Франції відхилив усі апеляції Саркозі та його адвоката Тьєррі Ерцога на рішення про поновлення однієї зі справ про корупцію та спрямування Саркозі до виправного суду. За словами джерела видання, судовий розгляд почнеться в найближчі місяці.

Слідство припускало, що Саркозі під час розгляду в Касаційному суді «справи Бетанкур» щодо фінансування його виборчої кампанії намагався через свого адвоката отримати інформацію, захищену професійною таємницею. Експрезидент, за даними слідства, міг обіцяти одному з суддів допомогу в отриманні престижної посади в Монако.

«Справа Бетанкур» та інші обвинувачення проти Саркозі

Експрезидента звинувачували у зловживанні довірою власниці LʼОreal Ліліан Бетанкур при фінансуванні своєї першої передвиборної кампанії. Розслідування почалося в 2007 році, але до 2012 року Саркозі як президент володів імунітетом. У жовтні 2013 року справу припинили за недостатністю доказів.

Крім того, у 2016 році Саркозі висунули звинувачення у справі про незаконне фінансування його виборчої кампанії під час президентських виборів 2012 року. Йдеться про слідство у справі PR-агентства Bygmalion, яке займалося супроводом кампанії Саркозі.

Колишнього французького лідера звинувачують у розтраті з використанням підробних рахунків майже 43 млн євро на свою кампанію. Це майже вдвічі перевищило дозволений законом ліміт у 22,5 млн євро. Сам президент заявляв, що не був у курсі махінацій працівників Bygmalion.

Саркозі також звинувачували в тому, що він прийняв мільйони євро від покійного лівійського диктатора Муаммара Каддафі на свою першу президентську кампанію в 2007 році.