Нетаньягу звинуватив Іран у підриві ізраїльського судна в Оманській затоці

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Нетаньягу звинуватив Іран у підриві ізраїльського судна в Оманській затоці

GPO / Handout

Премʼєр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу звинуватив Іран у вибуху, в результаті якого минулого тижня було пошкоджено ізраїльське судно в Оманській затоці.

Про це пише BBC.

Зазначають, що корабель Helios Ray прямував із Саудівської Аравії до Сингапуру, коли, як повідомляють, внаслідок вибуху в його корпусі з обох боків утворилися пробоїни.

«Це справді була операція Ірану. Це ясно», — сказав Нетаньягу в інтервʼю на радіо, не навівши при цьому жодних доказів.

Заяви Нетаньягу транслювали через кілька годин після того, як група спостерігачів повідомила, що Ізраїль завдав ракетних ударів іранським військам у Сирії.

Поки не зрозуміло, що стало причиною вибуху, який пошкодив Helios Ray у ніч на четвер. Але власник судна Рамі Унгар сказав, що в його корпусі залишилися дві пробоїни діаметром близько 1,5 м трохи вище від ватерлінії.

Йоав Галант, міністр Кабінету міністрів Ізраїлю, заявив в ефірі ізраїльського телебачення, що, судячи з фотографій корпусу, пошкодження було результатом «вибуху міни, прикріпленої до зовнішньої сторони судна, швидше за все, під час нічної операції іранського морського спецназу».

Іран спростував свою причетність до цього інциденту. «Перська затока є безпосередніми районами безпеки Ірану. Ми не дозволимо сіяти паніку. Нетаньягу страждає на іранофобію і думає, що спосіб розвʼязання внутрішніх проблем — це поширення таких звинувачень», — заявив на пресконференції офіційний представник Міністерства закордонних справ Ірану Саїд Хатібзаде.