У США оголосили переможців премії «Золотий глобус». Нагороди отримали «Корона», «Душа», «Хід королеви» та інші

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У США оголосили переможців премії «Золотий глобус». Нагороди отримали «Корона», «Душа», «Хід королеви» та інші

Golden Globe Awards

У США напередодні пройшла 78-а церемонія вручення кінопремії «Золотий глобус». Зазвичай її нагороди вручають у першу неділю січня, але цього року через пандемію церемонію перенесли. Сам захід відбувся у змішаному форматі — церемонія проходила на двох локаціях в Лос-Анджелесі та Нью-Йорку. Номінанти не були присутні на премії — привітання отримували онлайн.

На сайті премії оприлюднили повний список переможців.

Так кращим драматичним фільмом року визнано «Землю кочівників» (Nomadland) — стрічка розповідає про американку, яка стала безробітною через економічну кризу і змушена поневірятися по країні. Режисерка фільму Хлої Чжао отримала за картину окрему нагороду в номінації «Краща режисура».

Кращим актором у драматичному фільмі став Чедвік Боузман — його нагородили посмертно за роль в «Ма Рейні: Мати блюзу». А кращою акторкою в драматичному фільмі стала Андра Дей за гру у стрічці «Сполучені Штати проти Біллі Голідей».

«Кращим фільмом іноземною мовою» стала картина «Мінарі» американського режисера корейського походження Лі Айзека Чуна про сімʼю іммігрантів з Південної Кореї, які переїхали до США у 80-х роках. У цій категорії також був номінований данський фільм «Ще по одній».

Нагороду за «Кращий комедійний фільм або мюзикл» отримав «Борат-2» — про пригоди казахстанського журналіста Бората Сагдієва. Головний герой фільму — Саша Барон Коен став кращим актором комедії. А кращою акторкою у цій категорії стала Розамунд Пайк за фільм «Аферистка».

«Золотий глобус» у номінації «Кращий повнометражний анімаційний фільм» отримав мультфільм «Душа» від Pixar Animation Studios і Walt Disney Pictures.

Кращими актором і актрисою другого плану визнали Деніела Калуя («Іуда і чорний месія») і Джоді Фостер («Мавританець»).

Серіал «Корона», який виходить на Netflix, отримав приз за кращий телевізійний драматичний серіал. А акторка, яка у серіалі зіграла принцесу Діану, — Емма Коррін перемогла у номінації «Найкраща акторка у драматичному серіалі». Крім того, у цій же номінації серед чоловіків нагороду отримав її партнер по серіалу Джош ОʼКоннор, який зіграв принца Чарльза.

Нагороду за «Найкращий комедійний телесеріал» забрав «Шиттс Крік» (серед номінантів був «Емілі в Парижі»), а за «Найкращий мінісеріал» — «Хід королеви». Аня-Тейлор Джой, яка зіграла у цьому серіалі роль Бет Гармон, стала найкращою акторкою мінісеріалу. Марк Руффало, який зіграв у «Я знаю, що це правда», — отримав перемогу в аналогічній номінації серед чоловіків.

Найкращою акторкою у комедії стала Кетрін О’Хара («Шиттс Крік»), а актором у цій номінації — Джейсон Судейкіс («Тед Лассо»).

  • Цього року через пандемію Голлівудська асоціація іноземної преси (HFPA) змінила правила відбору картин, які претендували на «Золотий глобус». Вперше до участі допустили фільми, які демонструвалися тільки онлайн, а не в кінотеатрах. Раніше претендент на премію повинен був організувати показ фільму в кінотеатрі для всіх членів HFPA.