Акція на підтримку Стерненка у центрі Києва завершилася — наступну запланували на 9 березня

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Акція на підтримку Стерненка у центрі Києва завершилася — наступну запланували на 9 березня

Сергій Моргунов / «Бабель»

Мітинг на підтримку засудженого активіста Сергія Стерненка завершився.

Акцію, яка починалася під Офісом президента, завершили біля Офісу генерального прокурора. Активісти прийшли туди з фаєрами та у гучномовець оголосили вимоги. Вони додали, що Зеленський має тиждень, щоб звільнити Стерненка. «7 березня оголошуємо акцію безстроковою», — додали активісти.

Сергій Моргунов / «Бабель»

Сергій Моргунов / «Бабель»

Сергій Моргунов / «Бабель»

Сергій Моргунов / «Бабель»

Пізніше у соцмережах Стерненка було опубліковано заяву учасників протесту, які серед іншого вимагають у президента Володимира Зеленського переглянути подані ним до Верховної Ради законопроєкти про реформування судової системи та внесення в них виправлень, про необхідність яких раніше заявляли міжнародні партнери.

«Якщо ви нас не почуєте, сьогоднішня акція під вашим офісом і під офісом вашої генпрокурорки може стати останньою мирною. Пане президенте, це залежить саме від вас. Збираємось 9 березня біля Будинку профспілок на Майдані. Наші вимоги — звільнити Сергія Стерненка та інших політв’язнів, а також по-справжньому очистити судову систему», — йдеться у заяві. 9 березня у Будинку профспілок має відбутися зʼїзд суддів України.

  • 23 лютого Приморський суд Одеси засудив Сергія Стерненка до 7 років і 3 місяців позбавлення волі з конфіскацією половини майна за нібито організацію викрадення у 2015 році Сергія Щербича, члена партії «Довіряй ділам» одеського мера Геннадія Труханова. Стерненко начебто організував викрадення Щербича, щоб заволодіти його коштами — 300 гривнями. Справа ґрунтується лише на свідченнях Щербича.
  • Увечері 23 лютого у 25 містах України та трьох містах за кордоном пройшли акції протесту. У Києві та Житомирі були сутички. У столиці постраждали 24 працівники поліції та понад десять протестувальників. В МВС розкритикували протести, а голова Одеської прокуратури назвав акції «тиском на суд».
  • У суботу під ОП відбувається акція протесту, у якій беруть участь понад дві тисячі осіб. На місці незначна кількість поліції, уся техніка зосереджена на вулицях поблизу Офісу президента. Пізніше колона протестувальників рушила до Офісу генпрокурора.